Arbetslösheten i Kalmar län har ökat med 0,7 procentenheter och landar på 7,6 procent. Med den statistiken kan man se att Västervik har gjort bra ifrån sig när det gäller att skapa förutsättningar för nyanlända att hitta ett arbete. Men det beror även på andra aspekter.
Sommaren är en tid då många människor får jobb i Västerviks kommun som är en turiststad. Samtidigt är Sverige inne i en högkonjunktur där näringslivet samt kommuner och landsting anställer mycket människor.
I juni var 1 311 personer utan arbete i Västerviks kommun. Det är långt i från toppnoteringen under 2010-talet, i februari 2010 då 2 026 personer saknade arbete.
Det som skiljer ut Västervik från övriga länet är att man börjar se frukten av det stora arbete kommunen har lagt ner på att integrera nyanlända. De senaste åren har många asylsökande kommit hit och kommunen har lagt ner mycket resurser på att få dessa människor att få ett arbete samt att stanna i kommunen.
Satsar på integration
Elisabeth Johansson är Arbetsmarknadschef i Västerviks kommun. Hon beskriver kommunens arbete så här:
– Vi samarbetar brett med näringslivet, Arbetsförmedlingen, föreningar och ideella organisationer för att de nyanlända ska kunna få ett arbete och kunna etablera sig i vår kommun. Vi jobbar inte bara i centralorten utan i hela kommunen.
Hon säger att det är en politiskt prioriterad fråga, där man vill att så många som möjligt av de nyanlända ska stanna kvar och bosätta sig i Västerviks kommun.
– Vi är nöjda med det det jobbet vi hittills har gjort men vi har mycket mer att göra. Fokus ligger på den här frågan och helt nöjda blir vi när vi har nått ända fram, säger Elisabeth Johansson.
Enligt Arbetsförmedlingens analytiker Andreas Mångs är det tydligt att de nyanlända börjar komma in på arbetsmarknaden i landet.
– Sysselsättningen bland den gruppen har aldrig varit så stor som den är idag, säger han.