Västervik rankas högt av miljöinstitut

Västerviks kommun hamnar högt på listan när IVL Svenska Miljöinstitutet rankar kommunernas klimatanpassning.

Västervik hamnar på 13:e plats bland 210 kommuner när IVL Svenska näringsinstitutet rankar klimatanpassning.

Västervik hamnar på 13:e plats bland 210 kommuner när IVL Svenska näringsinstitutet rankar klimatanpassning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2019-06-21 21:00

Under våren har IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt hur rustade Sveriges kommuner står sig i vad det gäller klimatanpassning. Av de 210 kommuner som deltagit i enkätundersökningen hamnar Västerviks kommun på 13:e plats, bäst i undersökningen blev Uppsala.

Hur kommer det sig att Västervik får en så pass hög rankning av IVL Svenska Miljöinstitutet?

– Framförallt tror jag att Västervik utmärker sig tack vare vårt arbete mot övergödning i Östersjön samtidigt som vi även lagt stor fokus på en klimatanpassad kommunal verksamhet, säger Mikael Nyman, Energi- och klimatrådgivare i Västerviks kommun.

Nyman berättar kommunen ständigt följer sina klimatutsläpp och att de i det sista har satsat på att den kommunala verksamheten ska ha en så stor del av fordonsflottan som möjligt fri från fossila bränslen, där har satsningarna på biogas betytt mycket. Även ute i verksamheter såsom skola och omsorg har man försökt att skapa ett mer fokus på hållbarhet. I dag arbetar man mycket med källsortering samt avfallsinsamling inom kommunens olika verksamheter.

Vad har Västerviks kommun för framtida utmaningar när det gäller klimatanpassning?

– Vi har i dag skapat oss ett stort energiberoende och samtidigt blivit mer sårbara för elavbrott och dylikt. Många har liksom glömt bort hur det är att elda med ved. I framtiden hoppas vi kunna producera mer energi lokalt. Vi har lång väg att gå för att komma dit men det finns stor potential i kommunen, säger Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!