En EU-samordnare har till uppgift att samordna och hjälpa till med EU-frågor och jobba med att få EU-projekt till den egna kommunen.
I Kalmar län har bara Kalmar och Mörbylånga EU-samordnare. Borgholm och Mörbylånga delar på en tjänst.
Kalmar har de senaste fem åren varit med i projekt med en budget på totalt 240 miljoner kronor.
Även Västervik skulle väl kunna ro hem flera stora projekt om man vågade satsa de resurser som krävs för en EU-samordnare?– Vi har lagt ett allmänt uppdrag till förvaltningarna att de i högre utsträckning ska försöka hitta finansiärer, bland annat EU, till olika projekt.
Det säger Ulf Kullin som är chef för kommunstyrelsens förvaltning.
– Extern finansiering, bland annat EU-bidrag, har ökat de senaste åren men vi har än så länge ingen som jobbar samordnat med EU-frågor. Vi har dock börjat prata om detta.
Ulf Kullin berättar att kommunen i dag har flera EU-projekt. Man jobbar internationellt via exempelvis UBC, Union of the Baltic Cities.
– Ett område där Västervik verkligen är på tårna är Miljö och Hållbarhet. Där har vi fått flera priser.
I grunden är Västerviks ledning klart positiv till EU-projekt:
– Ju mer EU-bidrag, desto bättre. En baksida är att EU-projekt ofta är tidsbegränsade på tre år. Det kan uppstå besvikelse när EU-pengarna slutar komma. Då kanske man vill att projekten fortsättningsvis ska finansieras med kommunala skattemedel.
– Kanske Västervik borde ha någon som jobbar med EU-frågor mera internationellt. Så vi kunde vara på tårna lite bredare framöver.