Västervik stiger i miljöranking

Västerviks kommun stiger i tidningen Aktuell Hållbarhets rankning av Sveriges 290 kommuner - från plats 68 förra året till 52.

Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.

Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkivbild

Västervik2019-04-25 16:47

Kommunens hållbarhetsstrateg Gun Lindberg har sett placeringen, men inte hunnit gå in i detaljer kring rankingen, när vi når henne. Hon låter dock inte helt förvånad över att Västervik stiger:

– Det fanns några fel när det gällde oss i förra årets ranking. Till exempel hade man missat att vi har ett kommunalt naturskyddskyddsreservat och att vi hade en avfallsplan. Vi borde ha legat högre.

Hon säger också att rankingen dels bygger på officiella siffror, dels på en enkät som skickas ut till kommunerna. Kommuner som inte fyller i enkäten blir lågt rankade.

Med det sagt så håller Gun Lindberg med om de stora dragen i rankingen.

– 52 är nog en rimlig placering för Västerviks kommun. Vi hör till den bättre halvan. Helsingborg som toppar rankingen ligger väldigt långt framme. Jag har själv gjort besök där.

Vad ska Västervik göra om vi vill bli en ännu bättre miljökommun?

– Vi måste hålla i vårt systematiska hållbarhetsarbete, och se till att alla fina policies bli verklighet.

Hon tar några konkreta exempel på hur kommunen kan bli bättre. Utsläppen av växthusgaser kan minska ytterligare - antalet kommunala fordon som går på fossilbränslen behöver minska.

Fler fastigheter kan införa fastighetsnära insamling.

Gun Lindberg pekar också på att rankingen i mycket handlar om den kommunala organisationen. Kommunens invånare kan också bidra.

– Det är få privata bilar som drivs med biogas, trots att vi haft en biogasmack i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!