Västerviks kommun förbättrar sin ekonomi

Västerviks kommun hade en stark ekonomisk utveckling under 2016.
Det positiva resultatet på 74, 2 miljoner kronor är 48 miljoner kronor mer än budgeterat och dessutom det bästa resultatet på två år.
2015 års resultat för kommunen blev 50, 3 miljoner kronor och 2014 landade resultatet på 63, 8.

Kommundirektör Anders Björlin. Foto: Ellinor Harrysson

Kommundirektör Anders Björlin. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-03-15 14:15

Kommunen gjorde ett resultat på 74, 2 miljoner kronor 2016, vilket är betydligt bättre än det budgeterade resultatet på 26, 4 miljoner kronor. Motsvarande siffra för kommunkoncernen landar på 157, 5 miljoner.

Överskottet beror dels på nämndernas resultat (+15, 3 miljoner kronor) och dels på skatteintäkter och statsbidrag (+12, 6 miljoner kronor).

– Man ska komma ihåg att av de 12, 6 miljonerna är 10, 6 miljoner pengar som vi fick av Boverket i slutet av året, säger kommundirektör Anders Björlin.

Kommunstyrelsen gör en positiv avvikelse på 16, 2 procent.
– En stor del av det beror på försörjningsstödet som har minskat. Det finns även vakanta tjänster både på kommunservice, ekonomi samt under HR, säger Anders Björlin.

Tomas Kronståhl (S) är positiv till att utbetalningen av ekonomiskt bistånd har minskat, totalt med drygt sju miljoner kronor.
– Det går åt rätt håll, och har gjort i flera år. Redan 2010 satte vi ett större fokus på just unga vuxna, det kan vi se resultat av nu.

Bland de kommunala bolagen är det Västervik Biogas AB som har den största negativa avvikelsen (-4, 8 miljoner kronor).
– Där ligger också en nedskrivning på deras tillgångar med två miljoner kronor. Det är dels på grund av de nya K3-reglerna där man ska ställa värdet på anläggningstillgångarna i förhållande till den avkastning som finns, säger Anders Björlin.

2016 redovisar kommunen en positiv soliditet för första gången på flera år, vilket bland annat beror på att kommunen har en större andel eget kapital.
Harald Hjalmarsson (M) säger att han är nöjd med kommunens ekonomi. Men det finns ett resultat som oroar.
– Barn- och utbildningsnämnden når endast tre av elva mål. Det finns anledning att diskutera den frågan framöver.

Ett av målen 2016 var att förbättra företagsklimatet i kommunen, något som inte har uppfyllts. I den mätning som presenterades under september har Västervik fallit 21 placeringar jämfört med 2015 till plats 178.
Ungdomsarbetslösheten har minskat, och antalet gästnätter har ökat. Däremot har kommunen inte lyckats minska restiderna till och från grannkommunerna.

Sjukfrånvaron har ökat med en halv procent, men ligger ändå lägre än riksgenomsnittet.
– Sjukfrånvaron blir en utmaning för oss 2017, säger Tomas Kronståhl.

När det gäller källsortering har kommunen lite kvar att leva upp till. Av hela kommunkoncernens verksamheter är det 42 procent som sorterar. Målet är minst 50 procent.

Ett annat mål var att koldioxidutsläppen från kommunkoncernens tjänsteresor med bil skulle minska med fem procent år 2016 mätt i kg CO2 per årsarbetare. Det målet är ej uppnått, vilket i första hand beror på ett kraftigt ökat resande och längre sträckor med dieselbilar. Andelen biogasbilar har dock ökat under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om