– Det är såklart skönt att vara tillbaka på toppen igen (senast var 2017, reds anm).
Det säger sjukhuschef Henrik Holmberg när vi ringer för att gratulera. Platsen delar man med Hallands sjukhus i Varberg, som också fått betyget 5,75.
"Västervik är en relativt liten AT-ort som kännetecknas av mycket eget ansvar men särskilt gott stöd av kollegor", står det i rapporten.
AnnaKajsa Sjöberg är AT-studierektor på Västerviks sjukhus och hon tror att en viktig anledning till att Västervik ofta rankas högt av AT-läkarna är att det mesta finns nära till hands och att beslutsvägarna är relativt korta.
– Det gör att man som nybliven läkare ges möjlighet att fokusera på det man ska, nämligen att bli en duktig kliniker.
Varje klinik har en AT-handledare som förstås är en viktig person i sammanhanget.
– Men en ännu större del i att vi får så gott betyg tror jag har att göra med att vi har högt i tak och att "den allmänna handledningen" är så god. Det vill säga, att man kan vända sig till vem som helst.
SYLF, Sveriges yngre läkares förening, som står bakom rapporten skriver också:
"En god AT kännetecknas av en tydlig introduktion, bra kollegialt stöd, tillgång till instruktion och att handledningen är prioriterad. Orter där man känner att man kan påverka sin arbetsmiljö hamnar generellt högt i rankingen".
Hur har då pandemin påverkat de nyblivna läkarnas AT-tjänstgöring?
Kirurgiavsnittet är ett av de som omnämns som särskilt påverkat. I 2020 års ranking framkom det att brist på materiel gjorde att få AT-läkare fick möjlighet att delta vid operationer i samma utsträckning som tidigare. Den effekten syns också i årets ranking. Det är fortfarande ett faktum att många planerade ingrepp har skjutits upp, vilket också påverkat vilka ingrepp man kunnat delta vid.
Bland kirurgiorterna rankas Landskrona, Västervik och Skaraborgs sjukhus högst.
AT-läkare är en förkortning för allmäntjänstgörande läkare, som handlar om den tidsbegränsade anställning under handledning som man förväntas göra efter fullgjord läkarutbildning. AT-tjänstgöring är ett krav för att få ut sin legitimation.
De senaste årens placering för Västervik är 6 (2020) 15 (2019), 3 (2018) och så ytterligare en förstaplats 2017.
Totalt ingår 67 sjukhus i landet i SYLF:s rankinglista.