Västerviks ungdomar hamnar sist

Allt färre ungdomar i åldrarna 16 till 34 väljer att driva företag i Kalmar län. Västervik hamnar sist på listan över ungdomarnas företagsamhet.

Företagsamhet. Allt färre ungdomar i kommunen väljer att satsa på egen företagsamhet enligt Svenskt Näringsliv.

Företagsamhet. Allt färre ungdomar i kommunen väljer att satsa på egen företagsamhet enligt Svenskt Näringsliv.

Foto: Pär Fredin

Västervik2019-07-31 10:00

Det är Svenskt Näringsliv i Kalmar Län som varje år tittar på hur aktiva ungdomarna i länet är när det kommer till företagsamhet. Statistiken utgår från 2018 års företagsamhet och visar ett dalande intresse bland länets ungdomar. Lägst intresse för företagsamhet hittar vi i både Oskarshamn och Västervik där 3,7 procent av respektive kommuns ungdomar är företagsamma. Förklaringen bakom det minskade intresset kan ha att göra med de senaste årens växande konjunktur.

– Konjunkturen spelar roll i det minskade intresset för företagsamhet. De företag som redan finns har skrikit efter arbetskraft och då kanske ungdomar lockas till anställning istället för en egen verksamhet, säger Jonny Rönfjord på Svenskt Näringsliv i Kalmar län.

Jonny Rönfjord hoppas på att utvecklingen för företagsamhet vänder och att intresset växer bland ungdomarna.

– Det kan bli allvarligt om det låga intresset fortsätter. De unga är vår företagsframtid och utan företagsamheten stannar Sverige, säger Jonny Rönfjord.

Ulf Åberg som sitter som ordförande i Västerviks Företagargrupp berättar att gruppen inte känner igen sig i problematiken med det sviktande företagarintresset bland kommunens ungdomar, men att det är något de kommer att se närmare på i framtiden.

– Samtidigt finns det viktiga forum för ung företagsamhet, såsom skolans UF-företag. De har haft positiv uppmärksamhet i lokalpressen tycker jag. I UF-företagen ges ungdomarna en chans att intressera och att lära sig mer om hur man driver företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!