Juryn som valde ut det vinnande bidraget, där Gert Wingårdh ingår, skriver i sin motivering:
- Förslaget redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad. Byggnaden har tre tydliga entréer som kopplar sig väl till stadens struktur. Elegant flätas dessa tre entréer interiörer ihop i "Växjös vardagsrum" ett vackert vertikalt rum med träkänsla som knyter ihop alla våningar i byggnaden. Ett väl genomtänkt byggnad i alla delar som klarar att leva upp till Växjös krav och intentioner om en hållbar framtid.
Det vinnande bidraget ska innehålla två olika verksamheter.
- Både en station och ett stadshus. Där kommer det att finnas bland annat butiker, utställningsmöjligheter, vänthall och reception, säger Klara Frosterud.
Hon är en av flera arkitekter med olika kompetenser som har utformat förslaget.
Glas och trä
Arkitekterna har valt att jobba i material som trä och glas.
- Växjös identitet speglas i vårt materialval, glas och trä. Det ställer krav på både smarta och tekniska lösningar. Vi vill också minimera materialåtgången.
Mottot för byggnaden är "under ett tak".
- Det hänger ihop med att vi valt att skapa en byggnad som förenar resenärer, stadshusbesökare och Växjöbor under ett och samma tak och som skapar plats för naturliga möten mellan kommunens funktioner och medborgarna. Förslaget innefattar även ett nytt torg, ny park samt en ny bro med ett ta som kopplar ihop torget, stadshuset och museiparken.
För Klara Frosterud, som nu bor i Stockholm, har det varit roligt att vara med att skapa ett hus i Växjö.
-Det är jättekul att få vara med att utveckla ett projekt i Småland.
Hon flyttade från Västervik i mitten på 1980-talet men har kvar kontakten med Västervik, då hon har en sommarstuga i Odensvi.