Västerviksborna gillar att gå på bio

I Västervik gjordes 1,7 biobesök per invånare 2016, vilket är den näst högsta siffran i länet. Rikssnittet ligger på 1,8 procent.

I Västervik gjordes 1, 7 biobesök per invånare 2016. Foto: Ellinor Harrysson

I Västervik gjordes 1, 7 biobesök per invånare 2016. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-06 17:45

Västerviksborna gillar att gå på bio och gör det minst en gång per år. Det visar den senaste kommunstatistiken från Svenska filminstitutet (SFI), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Sammanlagt gjordes 1,7 biobesök per invånare 2016. Det är den näst högsta siffran i länet efter Kalmar, som hade 2,8 biobesök per invånare. Lägst är intresset i Högsby, Mörbylånga och Nybro som endast hade 0,3 besök per invånare.

Flest biobesök, 11,9 per invånare, gjordes i Solna. Det är långt över rikssnittet på 1,8.

- Det har att göra med att det finns en väldigt stor biograf i Solna, som också drar besökare från omgivande kommuner. Upptagningsområdet för biografen är egentligen hela Stockholm, säger Torkel Stål, analytiker på SFI.

Samma sak gäller för Huddinge och Täby, som också hamnar högt när det gäller biobesök per invånare. Bromölla är den första kommunen i toppen som inte är en del av en storstadsregion.

- Där är en viktig förklaring biografägaren, som har varit väldigt duktig på att driva biografen och locka besökare, både genom att ha högsta standard på teknik och fåtöljer och genom att ha lyckats marknadsföra biografen bra, säger Torkel Stål.

Totalt såldes 17,8 miljoner biobiljetter runtom i landet 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om