Västerviksföretaget expanderar

3D center i Västervik har flyttat till större lokaler, och satsar på att bli ett kompetenscenter.

Ulf Qviberg vid en av de senaste 3D skrivarna.

Ulf Qviberg vid en av de senaste 3D skrivarna.

Foto:

Västervik2018-03-08 10:50

Additiv tillverkning med 3D-skrivare blir allt vanligare i många branscher. 3D Center i Västervik tillhandahåller 3d-skrivare för professionell användning, uthyrning, utbildning, utvärdering och service. Kunderna består bland annat av företag inom fordonsindustri, plastindustri och maskintillverkning. Företaget startade för sex år sedan och när marknaden för 3D-center tog fart, framförallt på produktionssidan, var tiden mogen att flytta till nya lokaler. Den nya adressen är Kvarngatan 10 i Västervik och igår hade ett 60-tal besökare bjudits in för att titta närmare på verksamheten.

- Vi vill vara ett center för additiv tillverkning, dit företag kan vända sig med frågor och funderingar, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

- Idag har vi bjudit in företag, leverantörer och samarbetspartners för att visa upp vad vi kan och har. Vi vill ha så mycket folk som springer här som möjligt.

I showroomet finns fullt installerad utrustning av olika 3d-tekniker, projektrum, konferens och verkstad. Bland annat en HP Jet Fusion 4200. Här har kunder möjlighet att testköra produkter och prototyper under en tid, innan de bestämmer sig för att investera.

- De flesta känner till att man kan skriva ut prototyper, men idag går utvecklingen mer och mer åt produktion. Vi har ett stort nätverk inom branschen och kan råda företag också, säger Ulf Qviberg.

HP

80 procent av verksamheten kretsar kring HP som är det mest kostnadseffektiva alternativet inom additiv tillverkning.

- Jag skulle säga att det är nutid, snarare än framtid. Mycket har hänt de senaste två åren. Lagringskostnaden är inte så stor, och det är kortare leveranstid eftersom man kan skriva ut produkten själv. I övermorgon lanserar Ikea sin nya serie "Omedelbar", en produkt som är tillverkad i en 3D-maskin.

Företaget har numera fem anställda och framtiden ser ljus ut. I de nya lokalerna, på 700 kvadratmeter har företaget helt andra förutsättningar.

- Vi vill rikta ett extra stort tack till Bostadsbolaget som har lyssnat på våra önskemål. Nu har vi lokaler som helt och hållet är anpassade för oss, säger Ulf Qviberg.

Ulf Qviberg och Casper Rosén delägare i 3D Center i Västervik. Foto: Anders Sjögren
Ulf Qviberg och Casper Rosén delägare i 3D Center i Västervik. Foto: Anders Sjögren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om