Läkaren Lina: Därför är malignt melanom svårupptäckt

Vårsolen är efterlängtad och gör gott på många sätt. Men en påminnelse om att exponera sig för solen med måtta kan vara på sin plats. Denna tisdag är melanomdagen, med fokus på att sprida kunskap om, och förebygga, hudcancer.

Lina Niklasson är ST-läkare på Västerviks sjukhus och arbetar på hudmottagningen.

Lina Niklasson är ST-läkare på Västerviks sjukhus och arbetar på hudmottagningen.

Foto: Privat

Västervik2022-05-03 08:00

Malignt melanom är oftast den allvarligaste formen av hudcancer.

Det berättar Lina Niklasson som är ST-läkare på hudmottagningen, Västerviks sjukhus.

Hon förklarar att det kan vara knepigt att upptäcka malignt melanom eftersom den här typen av cancer sällan ger några symptom. 

– Den brukar som regel varken blöda, klia eller ge andra besvär.

 Men det finns saker att vara uppmärksam på. Det handlar till exempel om födelsemärken eller pigmentsfläckar som ändrar karaktär.

– Om märkena blir större eller ändrar färg och form så bör man kontakta sin hälsocentral för att få detta undersökt, säger hon. 

– Likaså ska man dra öronen åt sig om man får nya märken på huden.

undefined
Täckande kläder är bästa sättet att skydda sig mot solens skadliga strålar och förebygga hudcancer.

Det allra viktigaste för att förebygga hudcancer är att skydda sig mot solens skadliga strålar – med täckande kläder i första hand och med solskyddsfaktor i andra. Då gäller faktor 30 som lägst.

– Det handlar inte om att vi ska gå och gömma oss i något mörkt utrymme. Solen gör ju gott för oss också, den hjälper oss att bilda D-vitamin till exempel. 

– Men det är bra att tänka på att skydda sig redan nu, börja tidigt. Så här års är ju huden extra känslig, det vill säga – man bränner sig ganska lätt. Extra viktigt är det att skydda barnen och då med täckande kläder.

Lina tipsar om att det finns gott om information på 1177.se för den som vill lära sig mer om malignt melanom och om hur man kan skydda sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!