Västerviksläkaren skriver bok om kronisk värk

De träffades på hundpromenader i Visby. Resultatet blev en bok om kroniska smärtpatienter och mötet med vården.

I boken skriver Lars Sköldstam, reumatolog och docent i reumatologi, vartannat kapitel. Hans före detta granne Jan Onoszko är medförfattare.

I boken skriver Lars Sköldstam, reumatolog och docent i reumatologi, vartannat kapitel. Hans före detta granne Jan Onoszko är medförfattare.

Foto:

Västervik2018-05-13 15:00

Boken "Studsare och vita rockar" är en dialog mellan två före detta grannar. Reumatologen Lars Sköldstam, som numera bor i Västervik, bodde granne med Jan Onoszko i Visby.

– Vi lärde känna varandra på våra hundpromenader. Jan berättade om sin värk. Själv hade jag mött patienter i en liknande situation, säger Lars Sköldstam, som också är docent i reumatologi.

Boken handlar om hur patienterna bemöts av vården och vad vården erbjuder.

– Sen skymtar hotfulla försäkringskassan i bakgrunden. En del patienter har gråtit när de blivit utstämplade. Men nu har det  ju svängt politiskt i den frågan.

Författarparet har skrivit vartannat kapitel.

– Jag blev själv reumatiker i 25-årsåldern. Det har nog bidragit till att jag har en större förståelse för mina patienter. Allt jag skriver är självupplevt.

Lars Sköldstam tycker att man inte ska dra sig för att söka vård om man har ont.

– Det är viktigt att så långt som möjligt undersöka om det går att bota. Det är bra att vara lite envis och se till att man får ett bra svar, att inte vara rädd för att föra en diskussion med läkaren och ställa frågor.

Han menar att den "moderna människan" gärna vill veta den exakta orsaken till smärtan.

– Men det är nästan omöjligt att ge ett precist svar.

Lars Sköldstam har många gånger önskat att kunskapen om reumatologi var större.

– Det vore också bra om allmänheten fick större kunskap om att det inte finns några mirakulösa botemedel mot smärta.

Numera får smärtpatienter även hjälp av beteendeterapeuter.

– De lär sig att se ljust på tillvaron, även om det gör ont. Man måste lära sig leva med det och acceptera att det gör ont. Det handlar om att lära känna sig själv och ta reda på hur man själv reagerar.

När Lars Sköldstam var i 25-årsåldern var råden att reumatiker skulle vila.

– Jag brukar säga lite käckt att kroppen är som en apparat, den ska användas, annars rostar den ihop. Om man vill leva länge ska man röra på sig. Det finns också statistik som visar att de som tror på livet, rent statistiskt sett, får ett bättre liv.

Det är lätt att som läkare ge patienten en remiss till en fysioterapeut och skriva ut smärtstillande, menar han.

– Det är viktigt att berätta för patienten om vilken nytta värktabletter gör. Man blir inte frisk av dem. Om sjukgymnastiken inte hjälper kanske man inte ska fortsätta med den.

För sex år sedan flyttade Lars Sköldstam till Västervik. Han har utfört allt grävarbete i villaträdgården. "Om man vill leva länge ska man röra på sig."
För sex år sedan flyttade Lars Sköldstam till Västervik. Han har utfört allt grävarbete i villaträdgården. "Om man vill leva länge ska man röra på sig."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!