Riksdagsledamöterna kan försöka få igenom sin politik med hjälp av en rad olika metoder. Om man sammanställer Kalmar läns ledamöters aktivitet i riksdagen genom antal skrivna motioner, frågor och interpellationer syns en tydlig trend. I topp finns oppositionspolitikerna – i botten Socialdemokraternas representanter.
Högst upp på listan hamnar Oskarshamnspolitikern Mattias Bäckström Johansson (SD), totalt 269 motioner, frågor och interpellationer.
– Det är givetvis viktigt med den initiativrätt man har som riksdagsledamot. Jag är kommittéordförande för vår utskottsgrupp i näringsutskottet och jobbar med närings- och energifrågor vilket är viktiga frågor för både länet och Sverige i stort. Då finns initiativrätt med motioner och interpellationer som är viktiga verktyg. Vi i Sverigedemokraterna har fått igenom fler tillkännagivanden den här mandatperioden än någonsin tidigare, säger han.
Efter Backström Johansson hittar vi centerpartisten Anders Åkesson från Kalmar (224), Kristdemokraternas Gudrun Brunegård (141) och moderaten Jan R Andersson (117). Längst ner på listan finns länets socialdemokrater – Laila Naraghi (64), Björn Peterson (37) och Tomas Kronståhl (23).
– Givetvis finns ju en faktor kring att socialdemokrater ska svara för regeringspolitiken. Det är ett rimligt framförande när man ska sammanställa aktiviteter i riksdagen. Men samtidigt finns möjligheter att driva och lyfta frågor som är viktiga för länet. Jag tror det är viktigt att man kollar över partigränserna, och att man faktiskt lyfter upp utmaningar och utvecklingsfrågor eftersom vi representerar ett län. Det gäller både i opposition och när man representerar ett regeringsparti, säger Mattias Bäckström Johansson.
Längst ner på listan, med 22 motioner och en skriftlig fråga, finns Tomas Kronståhl.
– Det är nästan meningslöst för oss i majoritet att skriva interpellationer och liknande. Vi får ändå inte riktigt skriva det vi vill om jag ska vara ärlig. Då är det bättre att ta diskussionerna på gruppmöten eller direkt med ministern. Detta blir ju inte medialt, men man får en bättre dialog. I opposition kan man vara betydligt tydligare och vassare. Det är en väldigt stor skillnad, säger han.