Västra Eknö håller på traditionerna

Vinden fläktar och solen skiner när båtarna lämnar Strandbo kaj. I söndags var det dags för den gamla traditionen med försommargudstjänst på Västra Eknö södra Tjust skärgård.

Präst Sara Ahlbom, Beritk Karlsson kyrkvärd, Svea Nilsson och Håkan Andersson i kyrkokören på väg ut till Västra Eknö för den årliga gudstjänsten.

Präst Sara Ahlbom, Beritk Karlsson kyrkvärd, Svea Nilsson och Håkan Andersson i kyrkokören på väg ut till Västra Eknö för den årliga gudstjänsten.

Foto:

Västervik2012-06-13 06:35


Vid kajen i Strandbo låter skepparna Håkan Andersson och Tonny Olsson passagerarna gå på.
Håkan Anderssons gedigna träbåt från 1940-talet ser mest inbjudande ut.
- Min båt är äldre, men jag har låtit plasta in den, säger Tonny Olsson som är en de bofasta på Eknö och en av få fiskare som har tillåtelse att fiska ål.
Båtarna fylls med deltagare till den årliga gudstjänsten på Västra Eknö - en tradition som pågått sedan flera generationer tillbaka.

Kyrkokören
De flesta av passagerarna visar sig vara medlemmar ur kyrkokören. De flesta gudstjänstdeltagarna väntar istället ute på ön.
- Gudstjänsten på Eknö brukar alltid vara populär, säger pensionerade prästen Sara Ahlbom som återvänder till Tjust på sommaren för arbete och träffa bekanta.
Tidigare hölls den årliga gudstjänsten på annandag pingst men nu växlar datumet. I år blev det söndagen efter nationaldagen.

Startskottet
Gudstjänsten i missionshuset på Västra Eknö kan sägas vara startskottet på sommarsäsongen. Endast en handfull familjer är bofasta på dubbelön Eknön (Västra och Östra) som är den största i Tjust skärgård.
Den korta båtresan från Strandbo till Eknö går på 20 minuter.
Hamnen i Strandbo är full av bilar. Strandbo som nås via en tre kilometer lång, backig och krokig grusväg från vägen mellan Västrum och Skälö är skärgårdsbornas knutpunkt för kommunikationer med fastlandet. Hit kommer bland annat posten och Västerviks Posten med lantbrevbärare innan den förs över till båt för utdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om