Vattenskoter ska snabba på hjälpen

Just nu övar räddningstjänsten i Västervik med sin nya vattenskoter. Den ska förhoppningsvis bidra till att fler liv räddas. "Med den här skotern kommer vi att kunna komma ut snabbare till olycksplatser", säger Erik Skoog, brandman i Västervik.

Räddningstjänstens övning sker ute på Horn Udde i Västervik.

Räddningstjänstens övning sker ute på Horn Udde i Västervik.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-05-15 07:00

Räddningstjänsten i Västervik kommer under de närmaste 18 månaderna att hyra en vattenskoter. Skotern kommer att komplettera de fordon som redan finns och nu pågår arbetet med att lära sig använda det nya färdmedlet. Ute på Horns Udde i Västervik övar räddningstjänsten slalomåkning, parkörning och precisionsövningar med skotern. Att på ett säkert sätt manövrera, ta sig fram och rädda liv är det som står i fokus.

– Skotern kom för två-tre veckor sedan. Nu börjar arbetet med att lära oss livräddningsmoment och manövrering, säger Christian Fristad, dykansvarig hos räddningstjänsten i Västervik.

Exakt vid vilka situationer skotern kommer att användas återstår att se efter övningsmomenten. Då kommer man att utvärdera det hela. Men att livrädda, vid exempelvis drunkning, är enklare jämfört med den gummibåt som finns till hands idag, menar Christian Fristad.

– Att få upp någon från vattnet är effektivare och enklare med en skoter jämfört med båt, säger han.

Vad kommer ni få ut av vattenskotern?

– Framförallt så kommer vi att komma fram snabbare till olycksplatser. Sjösättningen går mycket fortare jämfört med vår båt. Skotern är även effektivare vid många grunda partier, säger Erik Skoog, brandman i Västervik. Han har, tillsammans med Christian Fristad, utbildats för att lära övriga kollegor.

Finns det några nackdelar med att använda en skoter?

– Nackdelen är att lastutrymmet är mycket mindre jämfört med båt. Annars finns det inte speciellt mycket nackdelar med en sån här.

Att just sjösättningen går snabbare, är något som räddningstjänsten vill dra nytta av. På de platser i kommunen där drunkningsolyckor och kapsejsning är vanligast, kommer skotern nå fram snabbare och smidigare. Även om fordonet har begränsat med lastutrymme så är sekunderna livsavgörande i sådana situationer förklarar räddningstjänsten.

Räddningstjänstens mål är att varje brandman ska ha en övningstid på cirka två timmar i veckan med skotern. När VT närvarar vid övningen förklarar räddningstjänsten att alla brandmän nu fått tillfälla att göra en första åktur. Vad som händer med skotern efter hyresperioden får en slutvärdering avgöra.

– Vi hoppas skotern kommer vara i fullt bruk innan midsommar, avslutar Christian Fristad.

Att åka två personer på skotern var något räddningstjänsten övade på.
Att åka två personer på skotern var något räddningstjänsten övade på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!