Vävt och tovat till nytta och nöje

En svag doft av lampolja och tovad ull möter den som stiger in i den ljusa nyrenoverade ladugården på Utgården i Hulthorva. Här mellan Blackstad och Hallingeberg har textilkonstnären Marie-Louise Jaensson Björkén sitt fritidshus, ateljé och utställningslokal.

Västervik2015-07-14 21:45


Trasmattor, ripsmattor och dubbelvävda nöthårsmattor samsas med kuddar och annan textil inredning, men även en hel del utställningsföremål av tovad ull.
- Vävning har följt mig i mer än 30 års tid, det är under de senaste fem åren jag lärt mig tova. Att mixa materialen ger nya idéer och användningsområden, säger Marie-Louise Jaensson Björkén som helst gör saker som kommer till nytta och användning.
- Mattorna är jag mycket förtjust i.

Bor på släktgård
Utgården har funnits i släkten sedan flera generationer tillbaka. Marie-Louises pappa Bertil Jaensson flyttade hit som treåring 1934, i samband med att gårdarna i Hulthorva skiftades.
- Hans föräldrar levde på lantbruk, men min pappa valde den militära banan istället och flyttade runt mycket i Sverige under sin tjänstgöring. Själv föddes jag på Gotland, men har bott större delen av mitt liv i Stockholm där jag bland annat jobbat som textillärare och på Strindbergsmuseet.
- Utgården fungerar som fritidshus för min mamma. Min familj sommarbor i ett annat hus på gården, berättar Marie-Louise Jaensson Björkén.

Fiffiga filurer
Hon har alltid varit intresserad av brukstextil och gick under 1980-talet flera vävkurser på "Handarbetets Vänner" i Stockholm, en vävskola på Djurgården.
- Jag började väva till kyrkan och hemslöjden, men har även deltagit på marknader och utställningar.
De senaste fem åren har hon använt sig av tovad ull i konst- och bruksföremålen. Tofflor, vantar, kuddar och så de underfundiga figurerna som passar att sätta över en flaska. Håller både kyla och värme, enligt konstnärinnan.
- Numera tar jag ullen från Backeby i Blackstad - det känns extra roligt förstås.

Smaka på Tjust
Marie-Louise Jaensson Björkén har varit representerad på vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm 2009, samt på Sydosten på Kalmar Konstmuseum 2012. Båda gångerna med tovade figurer.
Till hösten håller hon ateljén i Hulthorva öppen under Smaka på Tjust 19-20 september.
- Den som vill titta förbi innan dess kan bara höra av sig. Till nästa sommar håller jag antagligen öppet under flera tillfällen, kanske kommer jag även att ha kurser i tovning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om