Veronica kartlägger vår historia

Redan som liten älskade hon att leta fynd i jorden. Sedan mer än tio år tillbaka jobbar Veronica Palm som arkeolog och sedan 2008 är hon biträdande chef för Västerviks museum. - Vi genomgår en fantastisk utveckling nu tack vare utställningen om Mars Makalös. Den har verkligen satt Västervik på kartan.

Veronica Palm är arkeolog och biträdande chef för Västerviks museum. Hon  har som dröm att få utforska gravhögar från järnåldern - för att lära mer om hembygden.

Veronica Palm är arkeolog och biträdande chef för Västerviks museum. Hon har som dröm att få utforska gravhögar från järnåldern - för att lära mer om hembygden.

Foto:

Västervik2015-05-23 04:05


Sedan utställningen om 1500-talsskeppet Mars Makalös invigdes i augusti 2013 har strålkastarna riktats mot Västerviks museum, som har gått från att vara ett litet kommunalt museum till att få besökare från hela världen. Till biträdande museichef Veronica Palms stora glädje.
- Utställningen betyder mycket för framtiden och för museets utveckling. Mars Makalös är ett mycket större projekt än vad Västerviksborna ser.
- Vi tittar nu på hur vi kan bygga ut. Det krävs dels eftersom utställningen hela tiden växer, dels därför att vi vill förlägga forskning här i samarbete med Södertörns högskola.

Dröm om det marina
Veronica Palm växte upp i Gamleby. Intresset för hembygdens historia och att leta fynd i marken vet hon inte riktigt var det kommer från. Möjligen kan grundskolans historielektioner påverkat.
- Jag tyckte alltid det var roligt med historiska teman, det gjorde mig nyfiken på stenhögar och gravar. När jag var i tioårsåldern ville jag alltid gräva i sophögen bakom farmors hus så intresset för arkeologi började nog ganska tidigt.
Efter medieutbildning med fotografinriktning i Växjö blev det jobb något år innan hon läste två år nordisk arkeologi.
- Efter det har jag läst flera kortare kurser. Tanken var att läsa vidare till marinarkeolog, men jag fick jobb på Öland och efter det fortsatte det med olika projektanställningar. Sedan 2004 är jag arkeolog på Västerviks museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om