Veterinär frias efter anmälan

En veterinär i Västerviks kommun som anmälts för felbehandling av en kanin frias av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut.

Västervik2018-03-22 11:00

Kaninen hade varit sjuk under några veckors tid. När tillståndet inte blev bättre beslutade ägaren att kaninen inte skulle behöva lida längre och tog djuret till en distriktsveterinär.

Men avslutet blev inte vad ägaren hade räknat med.

Ägaren har beskrivit att veterinären kom in med en stor spruta, med en oerhört grov nål, fylld med vätska som skulle sprutas in i buken på kaninen. Enligt ägaren gallskrek kaninen, och hon fick hålla den hårt för att den inte skulle bli ännu mer skadad.

- Varför sövdes inte kaninen först? undrar hon.

Ägaren har i efterhand fått reda på att det finns sömnmedel i form av någon krämig medicin som kaniner tycker är gott att slicka i sig. Även en sömnspruta först hade varit ett mycket lindrigare avslut för kaninen, menar ägaren. Hon har aldrig hört en kanin skrika och tror att smärtan måste varit enorm.

När kaninen fått sprutan ska ägaren och hennes dotter ha lämnats ensamma en längre stund. De visste inte när eller om kaninens lidande var slut eftersom ögonen var öppna. Det kändes jobbigt att den de trodde skulle vara till stöd för dem bara försvann utan att förklara något.

Hela upplevelsen blev så pass obehaglig att ägaren valde att anmäla veterinären för felbehandling.

Veterinären frias

Veterinären som utförde avlivningen har beklagat att djurägaren upplevde att kaninen fick lida, hon uppger att det inte var hennes avsikt och inte heller hur hon upplevde situationen. Hade djurägaren bett att kaninen skulle sövas först hade hon kunnat ordna det, men någon sådan förfrågan ska hon inte ha fått. Veterinären tolkade det som att ägaren och hennes dotter ville få en stund ensamma med sitt djur, och det var därför hon lämnade dem ifred en stund.

Anmälan har utretts av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut. De konstaterar att avlivning av ett sällskapsdjur ofta är en mycket känslig situation för djurägaren.

- Ibland kan omständigheter kring avlivningen uppstå som upplevs som obehagliga utan att något veterinärmedicinskt fel begåtts.

Nämnden anser inte att veterinären har gjort sig skyldig till något fel eller någon försummelse i samband med avlivningen av kaninen. Anmälan får därför inga följder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om