"Vi är som en enda stor familj"

Glittriga trikåer, akrobatik och busiga lejon, eller ja, inte riktiga lejon såklart. Under måndagskvällen bjöd Cirkusen Brazil Jack Västervik på ett helt nytt program och koncept.

George The Gummi Guru är årets höjdpunkt och lockar många applåder och rop.

George The Gummi Guru är årets höjdpunkt och lockar många applåder och rop.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-07-29 21:59

Västervik

Tältet fylls av applåder, fniss och viskningar. Luften doftar av söta drycker och saltiga popcorn. Cirkusen Brazil Jack inleder kvällens föreställning vid Karstorp i Västervik med att publikhalvorna ställs emot varandra, höger- mot vänstersidan. En av åskådarna får sedan agera lejon. Sedan ett år tillbaka har cirkusen nämligen inga riktiga djur i showen.

– Min vision är att återskapa det som var cirkus förr, fast helt utan djur, säger cirkusdirektör Trolle Rhodin.

Idag firar cirkusen 120- års jubileum och det är den tredje Trolle Rhodin som är cirkusdirektör. Med sig till Västervik har han artister från fyra olika kontinenter. Det bjuds bland annat på luftakrobatik, lindans och en hel del komik. När gummimannen George vrider kroppen i alla möjliga, eller snarare omöjliga vinklar, blir det jubel.

– Hur gör han det där, ropar en av de yngre åskådarna.

Allt är noga genomtänkt i kvällens program, berättar Trolle Rhodin. Varenda rörelse, strålkastare och utstyrsel har tagit fem månader att få ihop till en enhet.

– Vi är som en enda stor familj som samarbetar för att få ihop programmet. Jag har idéerna, de har talangerna, säger Trolle Rhodin.

Han berättar att det var en utmaning att våga göra cirkusen djurfri, men att de fått fin respons. Cirkusbranschen kan dock vara tuff eftersom det kostar att hyra platserna som tältets slås upp på.

– Omsättningen ser olika ut från år till år. Men jag gör inte detta för att gå med vinst. Cirkusen har gått i min familj och jag brinner för den. Går vi med plus investeras det i cirkusen, säger Trolle Rhodin.

Andra från vänster är cirkusdirektör Trolle Rhodin. Här tillsammans med några ur cirkusfamiljen.
Andra från vänster är cirkusdirektör Trolle Rhodin. Här tillsammans med några ur cirkusfamiljen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!