Vartannat år får fyra elever från Västerviks kommun möjligheten att representera Västervik, då de möter andra elever från Norge, Finland, Island och Danmark. I år gick resan till Västerviks vänort i Norge, Bamble.
– Föreningen Norden skapar i och med elevutbytet möjligheter för ungdomar att mötas, knyta kontakter, byta erfarenheter och nätverk för framtiden, med värdfamiljer och jämnåriga ungdomar, från Nordens alla länder, säger Christin Rampeltin Molin, som är ordförande i föreningen Norden i Västerviks kommun.
Tjejerna
De fyra tjejerna som fick möjlighet att resa till Bamble var Alice Andersson, Alice Erlandsson, Linnea Eklöv och Tilda Wretlind. De kom hem från resan den här veckan och de har mycket att berätta om sina upplevelser.
– Vi fick bo hos varsin värdfamilj under vår vistelse i Bamble. Vi blev väldigt väl mottagna av dem, säger Alice Erlandsson.
De mötte ungdomar i sin egen ålder från Norge, Finland och Island.
– Tyvärr skickade inte Danmark några ungdomar den här gången.
Under vistelsen i Bamble fick de besöka olika sevärdheter, prova på att gå i en högstadieskola samt att besöka ett gymnasium och givetvis umgås med andra nordiska ungdomar.
– Vi hade jätteroligt, det var ett minne för livet, säger Linnea Eklöv.
Har ni fått några nya vänner?
– Ja en hel massa nya vänner som vi har lagt till i vår facebook och andra social medier och vi har bytt telefonnummer med många.
Håller ni kontakten med dem?
– Jag vi pratar med dem varje dag.
Norsk skola
Det som gjorde störst intryck på Västerviksungdomarna var den norska skolan.
– När vi var med några dagar i högstadiet, kändes det som att gå i mellanstadiet. Kraven på eleverna var inte lika höga som på oss i Sverige. Jag tyckte att lokalerna var väldigt slitna och det serverades inte någon lunch. Ville man ha något att äta fick man ta med det hemifrån. Vi fick med oss ljust bröd med något pålägg av vår värdfamilj, men det räckte inte. Man kände att man inte hade ätit ordentligt när man hade lektioner på eftermiddagen, säger Alice Andersson.
I Norge går eleverna i skolan till klockan 14.00. Efter skoltid har eleverna en del läxor som de ska göra. I Sverige går eleverna oftast fram till klockan 16.00.
– Vi skulle aldrig byta till en norsk skola. Vi inser nu hur bra vi har det i Västervik, säger Alice Erlandsson.
Berättade om Västervik
Västervikstjejerna besökte en gymnasieskola i Bamle, där de fick presentera Västervik.
– Vi berättade om skärgården, vilka stora arbetsplatser det finns här och hur människor försörjer sig. Vi berättade en del om kulturen och vilka kändisar som kommer härifrån, som Stefan Edberg och Björn Ulvaeus samt hur mycket idrottsaktiviteter det finns för ungdomar att delta i här,säger Linnea Eklöv.
De berättade också om ungdomsgården Mejeriet och vad det fanns för möjligheter för ungdomar i Västervik att göra på kvällarna.
– Det var också en skillnad mellan Sverige och Norge. I Norge fanns det väldigt lite aktiviteter för ungdomar att göra på sin fritid.
Island nästa gång
Nästa gång som det sker ett ungdomsutbyte mellan de nordiska länderna, träffas man på Island.
Skulle ni vilja följa med på den resan också?
– Ja, det var jätteroligt att få vara med. Vi kan verkligen rekommendera andra ungdomar att följa med på de här resorna. Det var jätteroligt, säger alla tjejerna.