20, 7 procent av patienterna i Kalmar län som drabbades av ett hjärtstopp 2016 överlevde tack vare tidig hjärt- och lungräddning.
- Vi har nått bra resultat flera år i rad och fortsätter på den inslagna vägen, säger Melker Engström.
2013 låg överlevnaden efter ett hjärtstopp på 17, 5 procent i Kalmar län. 2016 steg andelen till 20, 7 procent, vilket är det tredje bästa resultatet i landet.
Bakom det resultatet ligger mycket övning och träning, samt en god samverkan mellan ambulansen och räddningstjänsten. Det säger Melker Engström som är ambulanschef i Västervik.
- Vi har repetitionsutbildningar två gånger per år och ser att landstingen som ligger sämre till än oss har tagit efter. Det krävs mycket övning och träning.
Vid tre av fyra hjärtstopp som sker utanför sjukhus påbörjas HLR innan ambulansen kommer till platsen.
- Allmänhetens insatser är jätteviktiga. Idag är det fler som har utbildat sig och vågar påbörja HLR innan ambulans eller räddningstjänst ankommer, säger Melker Engström.
SAMS
Sedan några år tillbaka larmas både ambulans och räddningstjänst ut vid ett hjärtstopp. Samarbetet kallas SAMS och har varit en framgångsfaktor.
- Det gör att vi når ut till fler, och möjligheten att lyckas är större, säger Melker Engström. Det viktigaste är att vi skapar en trygghet för medborgarna, att man vet att någon kommer om man behöver hjälp.
Avstånden i kommunen är stora, och som längst har ambulansen en resväg på cirka 30 minuter.
- Det är en utmaning, och därför rycker också närmaste deltidsstation ut, för att minska den tiden.
Melker Engström upplever att medvetenheten kring hjärtstopp och HLR är god, men den skulle kunna bli ännu bättre.
- Det jag saknar är hur man anpassar HLR-utbildning i skolhälsoplanen. Det står att hjärt- och lungräddning ska ingå, men så är det inte riktigt överallt.