”Vi har ett väldigt roligt jobb”

Fanny, Ronja och Sara. Alla är de målare hos Bostadsbolaget sedan hösten 2015. Ett yrkesval som inte är helt vanligt hos tjejer.
– Synd att inte fler gör som vi, vågar välja ett hantverksyrke.

Ronja Synstad och hennes kollegor säger att det är fysiskt krävande att jobba som målare. Regelbunden styrketräning är ett måste för att orka med.

Ronja Synstad och hennes kollegor säger att det är fysiskt krävande att jobba som målare. Regelbunden styrketräning är ett måste för att orka med.

Foto:

Västervik2016-05-11 14:00

Att vara målare är ett fysiskt och intensivt arbete, från sju på morgonen till fyra på eftermiddagen. Regelbunden styrketräning är nästan ett måste för att kroppen ska hålla. Lite skinn på näsan och svar på tal är också bra att ha med sig i bagaget.

Det säger tre som vet, och som har mellan två och tio års yrkeserfarenhet.

– Du måste ha lite attityd, kunna ta dig fram på en arbetsplats. Det kan vara en hård jargong mellan olika yrkesgrupper.

Flera år som lärling

Fanny Spets, 30 år, har tio år inom yrket. Hon visste redan i nian att hon ville bli målare.

– Jag älskar färg och form, gillar att vara kreativ och att jobba med händerna. Jag gjorde ett yrkestest i nian som visade att målare passade mig. Först ville jag gå som lärling direkt efter nian, men mina föräldrar tyckte att jag skulle ha en gymnasieutbildning. Så jag gick ett år på byggprogrammet i Västervik, från och med tvåan läste jag vidare i Kalmar. Sedan dess har jag jobbat som målare.

Sara Cederlöv, 35 år, började som målarlärling när hon var 30. Nu har hon två år inom yrket.

– På gymnasiet gjorde jag som alla andra och läste samhällsprogrammet. Fick barn och jobbade som lokalvårdare. Sedan ville jag bli lärling hos pappa som jobbar som målare hos Bostadsbolaget. Men de tar inte emot lärlingar så jag gjorde de åren i ett annat företag.

Ronja Synstad, 23 år, säger att hon alltid gillat att måla och att hon ville läsa en praktisk utbildning. Hon gick ett målargymnasium i Stockholm i tre år innan 2,5 år som lärling i Västervik.

Möter fördomar

Sedan september 2015 jobbar de hos Bostadsbolaget. Gesällbrev var ett måste när de sökte tjänsterna. En självklarhet menar Fanny, Ronja och Sara.

– Det är ju ett bevis på att du kan ditt yrke.

Behandlas ni annorlunda för att ni är tjejer?

– Inte av arbetsgivaren. Däremot får vi höra en del när vi kommer ut till kunderna. Vi jobbar ju alla tre i par med en man, då kan han få höra ”Har du en lärling med dig?” eller så säger kunden ”Är det säkert att du klarar det här?”, till oss.

– Oftast vänder de sig till min kollega och ställer frågor, men då brukar han säga ”Ja vad säger du Fanny?”. Då skäms kunden lite, säger Fanny Spets.

Bra betalt

Fanny, Ronja och Sara tycker att fler tjejer borde söka sig till yrket. Det är roligt och tacksamt, tycker de. Dessutom betydligt bättre betalt än många kvinnodominerade yrken.

– Hur många i min ålder tjänar runt 30 000 kronor, funderar Ronja Synstad.

– Men det är viktigt att säga att det är ett tungt och fysiskt arbete, man blir trött i kroppen, säger Fanny Spets.

– Jag styrketränar varje dag. Efter gymnasiet hade jag ont i ryggen, det har jag inte längre, säger Ronja Synstad.

– Man måste också ha lite jävlar anamma, vara envis och seg, konstaterar Sara Cederlöv.

Skriv att det är ett roligt jobb, enas de om. Ett yrke där det behövs fler tjejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om