Just nu pågår planeringen inför EU-valet den 26 maj, men vill det sig illa så får svenska gå till vallokalen ytterligare en gång i vår. På torsdagen föreslog Valmyndigheten datumet 7 april för ett extraval, om försöken att bilda en regering misslyckas. På fredagseftermiddagen presenterade Centerpartiets Annie Lööf stora delar av ett förslag till en uppgörelse mellan S, C, L och MP. Den skulle öppna för Stefan Löfven som statsminister.
De närmaste dagarna är avgörande för om han kommer att få riksdagens godkännande – i annat fall rycker ett extraval närmare.
På Västerviks kommun följer man utvecklingen. Det blir kommunen som får organisera den lokala valorganisationen. Ett val brukar kräva 190 funktionärer, och att ett 20-tal lokaler ska bokas. Den statliga Valmyndigheten bedömer att förberedelsetiden för extravalet kommer att bli ungeför 10,5 veckor.
– Det är kort tid, men det klarar vi, säger Andrea Brändström, som är en av de tjänstemän som arbetar med planeringen av val.
– Vi har en stock av funktionärer som är väldigt trogna och arbetat under många val, säger hon.
Hon säger att än så länge har kommunen inte vidtagit några aktiva steg inför extravalet, men att man följer utvecklingen noga.
Samtidigt säger Andrea Brändström att tiden till EU-valet i maj inte känns jättelång den heller. Inte minst som att man planerar förändringar i valförfarandet.
– Det finns ett förslag till förändring av vallagen, och valmyndigheten har instruerat oss att vi ska agera för att den förändringen genomförs, säger hon.
Bland annat handlar förändringen om att man vid nästa val ska kunna plocka till sig valsedlarna i ett avskärmat utrymme, utan att någon ser vad man plockar till sig för valsedlar.
– Det måste göras utan att köerna till röstningen bli längre, säger Andrea Brändström.