"Vi ska begära överprövning i HD"

Antingen kommer de boende på Hornslandet att betala särtaxa för va-utbyggnaden där eller så är det övriga va-kollektivet i kommunen som får betala med höjd va-avgift, det anser Bo Jonsson styrelseordförande i Västervik Miljö & Energi AB och Per Allerh, bolagets vd.

Styrelseordförande Bo Jonsson och vd för Västervik Miljö & Energi AB Per Allerth.

Styrelseordförande Bo Jonsson och vd för Västervik Miljö & Energi AB Per Allerth.

Foto: Anders Sjögren

Västervik2016-06-30 14:00

"Annars får va-kollektivet betala projektet på Horn"

Styrelsen för Västervik Miljö & Energi AB är missnöjda med både Va-nämndens dom, som nekar kommunen att ta ut särtaxa vid va-utbyggnaden i Hästhagsområdet på Horn. Man är också frågande till om Svea Hovrätt har tolkat va-lagen på rätt sätt, när de bekräftade VA-nämndens dom i ärendet.

Vi anser att VA-nämnden har fattat beslut på felaktiga grunder. De har inte läst VA-lagen på rätt sätt innan de förkunnade domen, säger Per Alleth.

Han menar att domen var illa underbyggd och osaklig

Förmodligen för att de var pressade att hinna med innan Va-nämnden lades ner.

Domen om särtaxa på Horn kom sent i december 2015, bara några dagar innan VA-nämnden lades ner.

Ändå hade de haft fyra år på sig att fatta ett beslut.

Besviken på Svea Hovrätt

Bo Jonsson är mycket besviken på Svea Hovrätt, som fastställde VA-nämndens dom.

Efter VA-nämndens dom hade vi ingen annan väg att gå än att överklaga till Hovrätten. Nu visar det sig att de inte tagit till sig någon mer information än vad Va-nämnden har gjort. Nu finns en möjlighet kvar, det är Högsta Domstolen (HD). För oss är det klart att vi ska begära överprövning.

Ni har inte fått rätt i någon instans, varför vill ni överklaga till HD?

Läser man Vattentjänstlagen står det klart och tydligt att Va-huvudmannen har skyldighet att ta ut särtaxa, säger Per Allerth.

Per Allerth menar att kostnaden för utbyggnad av kommunalt va på Hornslandet ska betalas av fastighetsägarna.

Fastigheterna ökar i värde när de blir anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Kostnaden som är över normalkostnaden är särtaxa. Det finns ingen annan som kan gå in och ta den kostnaden. Den enda som får tillbaka en värdehöjning är den enskilda fastighetsägaren. Därför anser vi att det inte ska vara kommunens va-kollektiv som får betala för va-projektet på Horn.

Han påpekar också att det inte finns någon vinst inom Va-kollektivet som kan betala vad det kostar att bygga ut va-nätet.

Hästhagen

De som hittills har överklagat särtaxan som VEMAB har tagit ut, är ett tiotal fastighetsägare runt Hästhagen. De fick rätt enligt domarna i va-nämnden och i Svea Hovrätt.

Vi ser hela Horn som ett projekt. Att vi väljer att bygga ut det i sex olika etapper är en annan sak. Det finns ingen självklarhet att övriga etapper ska slippa särtaxa. Domen avser endast de fastigheterna i etapp ett.

Kommer det innebära att de övriga fastighetsägarna får högre särtaxa när etapperna två till sex har byggts ut?

Domen innebär förändrade spelregler, när 40 fastighetsägare tas bort från projektet, säger Bo Jonsson.

Per Allert tillägger.

Man måste räkna om särtaxan och om den blir högre går bara att spekulera om.

Han tycker att det är olyckligt att det finns de som anser att någon annan ska stå för kostnaden av va-utbyggnaden på Horn.

Vem är någon annan? Va-kollektivet vill inte vara med om att betala. Va-kollektivet har en egen ekonomi med egen redovisning, den hanteras bara med va-kollektivets taxor, enligt självkostnadsprincipen. Det som reglerar taxan är de intäkter och kostnader som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om