"Vi skulle behöva fler armar i köket"

Håkan Johansson är kock på Gourméköket i Almvik. I sommar har man mycket att göra, dels driver man en liten restaurang, lagar mat och kör ut den till företag i Gamleby. Nyligen har man också börjat laga luncher som serveras på Kulbackens Restaurang och Café. Till hösten blir det ännu mera arbete.

Håkan Johansson kock på Gourméköket i Almvik. Foto: Anders Sjögren

Håkan Johansson kock på Gourméköket i Almvik. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-07-07 13:00

Gourméköket i Almvik har sina lokaler i Almviks nu nedlagda skola. Kocken Håkan Johansson som driver företaget tillsammans med Greta Kron har mycket att göra.

– Jag börjar jobba klockan fem varje morgon. Jag slutar efter klockan 21 varje kväll. Men så är det i krogbranschen, jag klagar inte då jag själv har valt det här yrket, säger Håkan Johansson.

Gourméköket i Almvik öppnade i november 2016. Då hade det inte varit någon verksamhet i lokalerna sedan augusti året innan.

– Vi drev en sommarrestaurang i Gryts skärgård och fick tips om att det fanns lediga lokaler här. Jag reste till Almvik och tittade och läget passade oss bra.

Han byggde om en del i lokalen, bland annat byggde han en bardisk.

Mer och mer arbete

Trots att företaget inte ens har fyllt ett år, så har det etablerat sig väl på marknaden.

– Vi kör ut luncher till olika företag i Gamleby samt att vi har en egen restaurang i Almvik.

Det senaste tillskottet är luncherna som serveras på Kulbackens restaurang och Café som finns i anslutning till Västerviks museum.

Maten kör Greta Kron ut medan Håkan ser till att maten blir vällagad och tar hand om lunchgästerna som kommer till restaurangen.

I höst kommer Håkan och Greta få ännu mer att göra.

– Då ska vi köra ut luncher till Överums Bruk. De har över 100 anställda. Hur många portioner vi leverera kommer att variera dag från dag men vi hoppas på minst 50. Det blir mycket arbete vi skulle behöva två armar till i köket.

Det är husmanskost som Håkan har valt att laga.

– Det är inne med den typen av mat. Raggmunk och fläsk vill många äta. Men även alla typer av färs rätter som skomakarlåda, pannbiff och kålpudding.

Däremot efterfrågas det inte mycket fiskrätter vilket förvånar Håkan.

– Vi är en skärgårdskommun. Det borde innebära att många ville äta fisk, men så är det inte. Det är stor skillnad på ost-och västkusten. På västkusten vill alla äta fisk, säger Håkan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om