"Vi skulle kunna fylla fem katthem till"

Regeringen vill göra det straffbart att överge katter och andra tamdjur. På Djurskyddet i Västervik välkomnar man förändringen.

Liselotte Eriksson, ansvarig för katthemmet i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Liselotte Eriksson, ansvarig för katthemmet i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-01-12 10:15

Den nuvarande djurskyddslagen har funnits i snart 30 år och behöver uppdateras, enligt regeringen. I ett förslag som skickats till lagrådet föreslår regeringen en skärpning av lagen, där det bland annat ska bli straffbart att överge katter och andra tamdjur.

På katthemmet i Västervik välkomnar man förändringen.

- Det här är något som Svenska Djurskyddsförbundet har kämpat för länge. Egentligen borde det vara en självklarhet, säger Liselotte Eriksson, ansvarig för katthemmet i Västervik.

Djurskyddet i Västervik omhändertar mellan 100-120 katter varje år. Mer än hälften av dem är djur som har övergivits av sina ägare.

- Vi kan aldrig veta säkert hur många som är övergivna, men när en katt är tam förstår man att den måste ha haft ett hem, säger Liselotte Eriksson.

Fullbelagt

I dagsläget är katthemmet fullbelagt. Detta trots att ett antal katter är placerade i jourhem.

- Vi skulle kunna fylla fem katthem till utan problem. Tyvärr är det så många djur som far illa.

Liselotte Eriksson uppmanar alla med tankar på att skaffa katt att tänka efter.

- En katt lever upp till 15 år, ibland 20. Det är ett stort ansvar.

Hon rekommenderar också att kastrera, märka och registrera katten.

- På så sätt ökar du chansen att få tillbaka katten om du skulle förlora den.

Tappar tilliten

Katthemmet tar emot katter året runt. I första hand om en katt far illa, men även katter vars ägare har dött eller som har omhändertagits av polisen.

- Just nu är det väldigt många förvildade katter hos oss. En del har helt tappat tilliten för människor och går inte att klappa alls. Senast vi hittade en katt var den 23 december i Gladhammar. Vi har efterlyst ägaren men ingen har hört av sig.

Sammanlagt arbetar ett 15-tal personer ideellt för att katthemmet ska gå runt. För Liselotte Eriksson är det snarare än hobby än ett jobb.

- Jag jobbar 75 procent på mitt vanliga jobb och är nog här minst lika mycket.

Djurskyddet får inget stöd av kommunen. Verksamheten bedrivs med hjälp av stöd från Svenska Djurskyddsföreningen, loppisar och gåvor från välvilliga människor.

- Vi går aldrig med vinst även om vi tar betalt för katterna vi säljer. Pengarna går alltid åt i verksamheten på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om