Vi slänger för mycket direkt i soppåsen

Mycket av det som Västerviks kommuninvånare slänger i soppåsen kan återvinnas. 73 procent av innehållet i soppåsarna som kom från lägenhetshushåll skulle kunna sorteras.

Ann-Sofi Boberg, avfallsingenjör.

Ann-Sofi Boberg, avfallsingenjör.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-06-18 06:00

I mars undersökte Västerviks miljö och energi vad kommuninvånarna slänger i soppåsen. Sopor från boende i flerfamiljshus samt avfall från villahushåll i tätort och på landsbygd undersöktes.

Undersökningen visar att 73 procent av innehållet i soppåsarna, som kommer från lägenhetshushåll med fastighetsnära insamling, skulle kunna sorteras.

– De boende i flerfamiljshusen vars sopor undersöktes har ganska nyligen fått fastighetsnära insamling, det kan förklara att en stor andel i soppåsarna därifrån innehöll matavfall, säger Ann-Sofi Boberg, avfallsingenjör och ansvarig för projektet.

Soporna från villahushåll med sopsortering innehöll också mycket avfall, 63 procent skulle ha gått att sortera bort.

– Uppemot 70 procent av villahushållen i Västerviks kommun har fastighetsnära insamling, det har vi lyckats väl med. Sen sorterar inte alla fullt ut.

Med resultaten till hjälp kommer nu framtida informationsinsatser att planeras.

– Det behövs riktad information till olika kundgrupper och kanske behöver storleken på kärlen förändras.

Varför är det viktigt att sopsortera?

– Det är jätteviktigt både för oss och för vår miljö. Vi vill inte få ut farliga ämnen i naturen som sedan sprider sig i mark och vatten. Matavfallet blir till fordonsgas som kan driva våra bilar och bussar. Gamla förpackningar blir nya förpackningar. Det är onödigt att bara elda upp allting, det är mer värt att återvinna, säger Ann-Sofi Boberg.

Så bra sorterar vi

Villahushållen i Västerviks kommun är sämre på att källsortera jämfört med ett genomsnittligt svenskt villahushåll. I Västerviks kommun är källsorteringsgraden för villor 55-63 procent, jämfört med 73 procent i Sverige.

10-13 procent av soppåsens vikt består av mat som slängts i onödan.

Villahushåll slänger mer elektronik och fartligt avfall i soppåsen än ett lägenhetshushåll.

Lägenhetshushåll slänger mer tidningar och förpackningar i soporna jämfört med ett villahushåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om