"Vi träffades när Benny var på rymmen"

Tänk dig att du är på väg att ge upp allt, tar de sista pengarna och köper en biljett till Spanien istället för att sitta av ett fängelsestraff. På ett möte för anonyma alkoholister träffar du den person som antagligen kommer att rädda ditt liv. Två år senare är ni gifta. - Jag föll för Bennys äkthet, för viljan att dela med sig av sina erfarenheter, säger Josie Lejonqvist.

Benny och Josie Lejonqvist har varit med om mycket under sitt 24-åriga äktenskap. Och allt började med att Benny rymde från ett fängelsestraff i Västervik till Spanien...

Benny och Josie Lejonqvist har varit med om mycket under sitt 24-åriga äktenskap. Och allt började med att Benny rymde från ett fängelsestraff i Västervik till Spanien...

Foto:

Västervik2014-02-14 07:26


Benny Lejonqvist har ett minst sagt brokigt förflutet.
Missbruk och kriminalitet har kantat större delen av hans liv.
Sedan sju år tillbaka är han "ren", mycket tack vare Josie som funnits i hans liv de senaste 26 åren.
- Vi träffades i Spanien 1988, på ett möte för anonyma alkoholister. Hon hade tagit sig ur för mycket drickande, jag var där för att jag mådde riktigt dåligt.

Rymde till Spanien
I november 1987 befann sig Benny Lejonqvist i Malmö. I "affärer". När saker och ting inte gick som han tänkt tog han pengarna och stack till Spanien. Men i Västervik väntade ett fängelsestraff.
- Meningen var att jag skulle inställa mig själv, men när man är helt slut av droger och andra misslyckanden fungerar inte hjärnan. Jag rymde helt enkelt.
Pengarna tog snart slut men Benny Lejonqvist hankade sig fram med diverse jobb. Till slut hamnade han hos en "affärsman" som gjorde honom till chaufför och tennistränare till sin fru.
- Jag följde även med min arbetsgivare på AA-möten. Där träffade jag Josie. Jag berättade för henne att jag ville dra mig ur min anställning och hon erbjöd mig att flytta in i hennes hus.

Tog sitt straff
Den 18 september blev de ett par och livet blev lite mer stabilt för Benny Lejonqvist, men fortfarande hade han fängelsestraffet i Sverige hängande över sig.
- I april 1989 bestämde jag mig för att åka tillbaka och ta mitt straff. Jag kunde inte gå vidare med något lagligt om jag inte lämnade allt gammalt bakom mig. Josie stöttade mig och bodde på en båt i Västervik den sista månaden för att vara nära mig.
Hösten 1989 köpte paret hus i Spanien och Benny Lejonqvist startade ett byggföretag.
- Den 25 maj 1990 gifte vi oss. Jag hade friat på ett café på en busstation i Marbeia. Förlovat oss hade vi gjort på Alla hjärtans dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om