Den nya reformen (Gy 11) införs till hösten och för gymnasieskolan innebär det att man skall hantera två parallella system på en gång.
Bland annat innebär det två skilda betygssystem, där den nuvarande betygsskalan ändras till en sex-delad skala, graderad mellan A-F.
- Det finns uttalade kunskapskrav när det gäller nivåerna A,C och E. Ett B eller D i betyg visar att eleven nästan uppfyllt ämnesplanens krav, berättar Jörgen Jonsson, rektor på Västerviks gymnasium.
Dessutom införs en ny skollag, vilket innebär en skärpning i disciplinära frågor.
Yrkesprogram
En tydlig förändring är att de yrkesförberedande programmen får mer praktik, medan praktiken helt stryks från de teoretiska programmen.
Praktiken kallas nu APL (arbetsplatsförlagt lärande) och skall pågå i totalt 15 veckor.
När väl eleverna på yrkesprogrammen är klara med sina studier får de en yrkesexamen, medan eleverna på de teoretiska programmen får en examen som kallas högskoleförberedande.
- En stor förändring är att alla lokala kurser försvinner, vilket ger en mer likvärdig skola. Det blir också svårare att byta program under gymnasietiden.
Viktigt val för resten av livet
Den nya gymnasiereformen som införs nu i höst innebär många förändringar, både när det gäller ämnesmålen och en förändrad betygsskala i sju steg.Ytterligare en förändring är att det blir mer praktik för de som väljer de yrkesförberedande programmen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!