I mars 2017 godkände kommunfullmäktige detaljplanen för det gamla vattentornet. Richard Granbergs idé var att komplettera det gamla tornet med en modern tillbyggnad. Invändigt skulle det byggas hiss och lägenheter.
Men mark- och miljödomstolen satte stopp för planerna. Enligt dem skulle tillbyggnaden bli alltför stor och dominerande i förhållande till det gamla tornet. Man pekade även på att flera kulturvärden riskerar att gå förlorade.
Vill bygga mindre
Domstolens beslut har inte överklagats. Istället vill exploatören Richard Granberg gå vidare med ett nytt planuppdrag, och ta ett ordentligt omtag. Nu är målet att krympa tillbyggnaden intill tornet och istället utreda lägre externa byggnadskroppar en bit ifrån tornet.
- Man vill bygga lägre och bredare, säger Harald Hjalmarsson (M). En förnyad behovsbedömning har upprättats som visar att planläggningen inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Därmed behöver inte en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) enligt miljöbalkens bestämmelser göras.
Däremot behöver planen tydligt visa och beskriva hur förändringarna påverkar stadsbilden och tornets kulturvärden.
- Entreprenören har verkligen haft tålamod. Man kan undra om det är möjligt att få upp byggnaden men tjänstemännen tror på det, säger Tomas Kronståhl (S).
Planuppdrag
Kommunstyrelsen har sagt ja till ett planuppdrag. Det innebär att exploatören och samhällsbyggnadsenheten får gå igenom vilka förutsättningar som finns.
- Därefter får man komma med ett förslag på en ny detaljplan, säger Tomas Kronståhl.
En ledamot sa nej - Mariann Gustafsson (V), som yrkade avslag på beslutet.
Sverker Thorén (L) med stöd av Tommy Ivarsson (SD) hade ett tillägg där man understryker att tornets kulturhistoriska karaktär ska bevaras.