Vill förbjuda böneutrop

Både böneutrop och kyrkklockor är religiösa uttryck som hörs i offentligheten. Socialisterna-Välfärdsparitet vill förbjuda böneutrop, och samtidigt tillåta kyrkklockor. - Det finns ingen vinst i att förbjuda kyrkklockor, det retar bara upp många människor, säger Johannes Regell (SV).

Västervik2018-03-20 11:30

Debatten om böneutrop har blossat upp efter en ansökan från den muslimska föreningen i Växjö.

I en webbundersökning som besvarats av drygt 1 000 personer ansåg 60 procent att böneutropen ska vara förbjudna.

21 procent av de tillfrågade tycker att de ska vara tillåtna och 19 procent är tveksamma eller vet inte.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger nej till böneutrop från moskéer, och uppmanar sina partikollegor runt om i kommunerna att göra detsamma. Gudrun Brunegård, KD-politiker i Kalmar län, instämmer i det och anser att det är väsentlig skillnad mellan böneutrop och kyrkklockor som kallar till gudstjänst. Även moderaternas partiledare Ulf Kristersson lutar åt ett förbud mot böneutrop.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att det är helt upp till kommunerna att avgöra frågan.

Socialisternas tredje perspektiv

Johannes Regell, Socialisterna-Välfärdspartiet, anser att det finns två perspektiv i frågan. Ett multikulturalistiskt argument som säger att alla kulturer är lika bra och alla kulturer ska representeras i samhället. På andra sidan finns ett kristet nationalistiskt tänkande som anser att islam inte hör till Sverige, det gör däremot kristendomen. SV är kritiska till båda, och lyfter in vad Johannes Regell kallar för ett tredje perspektiv.

- Våran syn är att Sverige inte är ett kristet land. Vi försvarar det sekulära samhället, det vill säga att man skiljer på religion och det offentliga.

Partiet anser att religion är en privatsak som alla människor har rätt till, men som inte ska utövas i offentligheten.

- Därför är vi emot böneutrop. Alla människor vill inte höra det, säger Johannes Regell.

Partiet är egentligen inte för kyrkklockor heller, men vill inte förbjuda dem.

- Det finns ingen vinst i att förbjuda kyrkklockor, det retar bara upp många människor. Kyrkklockorna har funnits där länge och det är dumt att ge sig på dem.

Varför anser ni att religionen ska vara en privatsak?

- Det är den moderna utvecklingen. Alternativet är ett förtryckarsamhälle, som leder till att fler människor förtrycks. Så sent som på 50-talet var det tabu att skaffa barn utanför äktenskapet, det vill vi inte ha tillbaka.

Johannes Regell vill samtidigt betona att han skiljer på islamister och muslimer.

- De flesta muslimer lever som vilken människa som helst. Islamister däremot är en politisk ideologi som vill att islam ska ha en större makt över samhällslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om