(V)ill samla mer vatten i Hjorten

Vänsterpartisten Leif Svensson vill att man samlar ytterligare vatten i sjön Hjorten under vinterhalvåret, för att säkra tillgången på dricksvatten under sommaren.

Leif Svensson (V) vill att kommunen ansöker om en ny, tillfällig vattendom för sjön Hjorten.

Leif Svensson (V) vill att kommunen ansöker om en ny, tillfällig vattendom för sjön Hjorten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-03-09 08:00

I en motion föreslår han att kommunen ska ansöka om en ny, tillfällig vattendom. Syftet skulle få vara att höja vattenståndet med en till fem decimeter. På så sätt skulle man kunna bygga upp vattenmagasinen i sjön under de kallare månaderna.

– Hjorten är ingen djup sjö. Medeldjupet ligger på 4,9 meter, säger Leif Svensson.

Sjöns yta ligger på 3,3 kvadratkilometer. Med nuvarande vattendom kan man plocka ut ungefär 4 miljoner kubikmeter vatten sommartid, enligt Leif Svensson. En ny vattendom skulle ge ytterligare 2 miljoner kubikmeter.

Knepet har en baksida. Höjd vattennivå innebär att ytterligare mark kan läggas under vatten, åtminstone under de vattenrikaste delarna av året. Leif Svensson tycker att kommunen ska vara beredd att ta den kostnad som det skulle innebära av ersättning till markägare.

– Det handlar egentligen bara om några månader på våren som marken inte kan användas, säger han.

I takt med att vädret blir varmare och tillförseln av nytt vatten till sjön minskar, så sjunker vattenståndet under sommarmånaderna. Leif Svensson bedömer att det inte är åkermark som kommer att drabbas främst.

– Där det finns åkermark ser det rätt brant ut ner mot sjön, säger han.

Hjortens vattenstånd var inte minst i fokus efter sommaren 2016. Då närmade man sig miniminivån för sjöns vattenstånd. Sedan dess har kommunen bland annat gjort en ledningsdragning för att göra vattenöverföring från kommunens reservvattentäkt Vångaren effektivare. På sikt vill man ta vatten från Edsåsen i norra kommundelen. Det projektet ligger dock ett antal år framåt i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!