Vill upplysa allmänheten om ramadan

Många är nyfikna på den muslimska fastemånaden ramadan. För att öka kunskapen har nu Framsteg förening bjudit in allmänheten till en kväll bestående av mat, dans och information.

Mohammed Ahmad och Samer Alshekh vill öka kunskapen om ramadan.

Mohammed Ahmad och Samer Alshekh vill öka kunskapen om ramadan.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-06-08 11:30

Just nu pågår den muslimska fastemånaden ramadan, som firas för att rena själen och lära sig tålamod och ödmjukhet. Ramadan firas av världens alla muslimer, där man under dygnets ljusa timmar avstår mat, dryck och sex. Årets ramadan äger rum mellan 16 maj och 14 juni, och efter fastan väntar en tre dagar lång fest där gemenskapen står i fokus. För att öka allmänhetens kunskap och förståelse kring ramadan har nystartade Framsteg förening en informationskväll, dit alla är välkomna. Föreningen kommer informera om firandet och bjuda på traditionell mat, dryck och dans.

– Det är många svenskar som är nyfikna och ställer frågor om ramadan. Vi vill därför berätta och dela med oss om den, säger Samer Alshekh, ordförande i föreningen.

Informationskvällen är föreningens första stora aktivitet för allmänheten, och man hoppas på mellan 50-60 deltagare.

Vad mer arbetar föreningen med?

– Föreningen startades i mars och består av människor som varit i Sverige under några år. Vi har två studiecirklar för barn, där de får chansen att lära sig modersmål. Vi jobbar även med att få in kvinnor mer i samhället. Vi vill bidra till integrationen helt enkelt, säger Mohammed Ahmad, aktivitetsansvarig för föreningen.

Vad är typisk mat under Ramadan?

– Ingen fet mat, det är mycket sallad, soppa och olika juicedrycker. Man får inte chocka magen, utan ta det försiktigt, säger Samer Alshekh.

Informationskvällen äger rum fredag 8 juni klockan 20:45 på Repslagaregatan 5 i Västervik..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!