Alla som får hem brevet har sex månader på sig att skicka tillbaka brevet med ett avföringsprov i. Proverna analyseras sedan och om det visar sig att det finns osynligt blod i avföringen så kommer patienten att kallas till sjukhuset i Västervik eller Kalmar. Osynligt blod i avföringen kan nämligen vara ett tidigt tecken på tjock- eller ändtarmscancer.
Det är drygt 6 000 personer i länet som kommer att få brev fram till jul och enligt andra regioners startistik kommer ungefär två procent av alla som skickar in avföringsprov att behöva kallas för vidare undersökning.
– Varje år diagnosticeras omkring 170 personer i Kalmar län med cancer i tjock- eller ändtarm. Överlevnaden efter fem år är cirka 70 procent.
– Screeningen syftar till både att upptäcka cancer i ett tidigare stadie, för att på så sätt slippa omfattande operationer och tuff cellgiftsbehandling, men även till att förebygga uppkomsten av cancer. Vid tidig upptäckt är prognosen mycket bättre, säger Johan Berggren, överläkare och samordnare för tarmcancerscreeningen i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
År 2026 räknar man med att alla personer mellan 60 och 74 år i länet kommer erbjudas provtagning vartannat år, då ska programmet vara fullt utbyggt.
Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Man bedömer att en allmän provtagning kommer minska risken att dö i tjock- eller ändtarmscancer med minst 15 procent. Cancern går nästan alltid att bota om den upptäcks tidigt.