Granngården har öppnat i Västervik och Vimmerby igen

Efter helgens IT-attack mot ett flertal butiker, regioner och kommuner i Sverige har Granngårdens butiker hållits stängda. På tisdagsförmiddagen öppnade man igen i Västervik och Vimmerby.

Granngårdens butikschef Joel Arnryd höll på tisdagsförmiddagen precis på att förbereda för att öppna igen.

Granngårdens butikschef Joel Arnryd höll på tisdagsförmiddagen precis på att förbereda för att öppna igen.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2024-01-23 10:09

Joel Arnryd, butikschef på båda orterna, bekräftar att man hittat en teknisk lösning som gör att man kan kringgå de skadade servrarna.

– Västervik och Vimmerby är öppet nu, säger han vid 12.40 på tisdagen.

Något mer får han inte säga, utifrån direktiv från företagets pressavdelning. Han hänvisar till ett aviserat pressmeddelande som ännu inte dykt upp, men till TT säger företagets försäljningschef vid lunchtid att man då kunnat öppna 11 av 105 butiker. 

– Sedan är det med en delvis begränsad funktionalitet. Butikerna är till exempel öppna med enbart kortbetalning, man kan inte lösa in exempelvis presentkort men kunder kan köpa sitt foder till hunden och katten, säger Björk till TT.

På Rusta på Ljungheden i Västervik är det locket på om läget. Sajten och därmed e-handeln ligger fortfarande nere, men personalen hänvisar helt till presstjänsten.  

Samma på Stadium outlet, som dock bekräftar att man har samma förutsättningar som Stadiums vanliga butiker. Utåt mot kund fungerar allt som vanligt, medan det internt finns tekniska problem exempelvis gällande att lägga ordrar.

På Statens servicecenter, belägen på Galleria Tullportens baksida, pågår verksamheten för fullt med att hjälpa personer med exempelvis sjukpenning och vab-ansökan. Personalen på plats bekräftar att de påverkas av IT-attacken, men hänvisar vidare till chefen i Kalmar.

undefined
Stadium Outlet har problem efter IT-attacken, men kassorna fungerar som de ska.

Det råder dock ingen tvekan om att Statens servicecenter, som hjälper invånare med tjänster kopplade till Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten, är mitt i IT-attackens epicentrum. SVT rapporterade på måndagen att lönesystemen hos 120 myndigheter är utslagna, och även flera regioner och kommuner har problem.

Attacken innebar att Tietoevry tvingades stänga ner Sveriges största HR-system, Primula. Programmet administreras av Statens servicecenter för 120 svenska myndigheters räkning.

– Ingen kan komma in i systemet, hämta information eller rapportera in något, säger Peter Stöckel, avdelningschef för lönetjänster på Statens servicecenter, till SVT.

Januari månads löner hann dock precis göras klar innan lönesystemet stängdes ner.

Attacken skedde natten mellan fredag och lördag. I ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen skriver Tietoevry att de ännu inte vet hur lång tid det kan ta att återställa tjänsterna. "Det kan ta dagar, till och med veckor", skriver de.

Gruppen bakom attacken

Akira är namnet på gruppen bakom helgens stora it-attack. Enligt flera experter är det troligt att gruppen har kopplingar till Ryssland. 

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka understryker dock att han inte vill sätta likhetstecken mellan Akira och Ryssland. Han beskriver att det är vanligt med såväl namnbyten som olika "samarbeten" bland de som sysslar med liknande attacker.

– Det spelar egentligen ingen roll vad de heter. Det är ofta samma aktörer med olika namn, säger han.

Finns det något att säga om Aikra som grupp?

– Vad jag vet på rak arm så har de kopplingar till Conti, en annan hackergrupp.

Conti har enligt flera rapporter uttryckt sitt stöd för Ryssland och president Vladimir Putin. Till Svenska Dagbladet säger säkerhetsexperten Mattias Wåhlen vid Truesec att "nästan alla grupper som gör den här typen av attacker är från Ryssland."

(TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!