Vinnare och förlorare på varm vinter

Kommunägda Västervik Miljö och Energi AB riskerar att bomma sin budget med 8,7 miljoner kronor 2019. Boven i dramat är den varma vintern.

En varm vinter innebar mindre intäkter för värmeverket i Västervik.

En varm vinter innebar mindre intäkter för värmeverket i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-06-05 21:00

De förhållandevis varma vintermånaderna har skapat både plus och minus i kommunens delårsrapport för de fyra första månaderna.

För Västervik Miljö och Energi AB, som bland annat driver fjärrvärmen i kommunen, har det inneburit minskade försäljningsvolymer med 6,8 miljoner kronor. Å andra sidan har det också inneburit lägre kostnader med 1,5 miljoner kronor.

Dessutom har en annan del av VME haft det kämpigt. Renhållningen gör ett underskott mot budget på 3,3 miljoner kronor. Ett av skälen är höjda behandlingsavgifter.

Ett annat bolag i kommunkoncernen, Västerviks Bostads AB, hör däremot till vinnarna på den varma vintern. Uppvärmningskostnaderna av bolagets hus har blivit lägre. Det är ett av skälen till att bolaget så här långt in på året ser ut att göra en vinst som ligger 6,4 miljoner kronor över budget.

Kommunen, exklusive bolag, ser just nu ut att göra ett överskott på 28 miljoner kronor 2019. Det är 5,7 miljoner kronor sämre än budget. Där är det framförallt socialnämnden som har det kämpigt. Vi har tidigare berättat att handikappomsorgen ser ut att göra ett stort underskott. Socialnämnden har förvarnat om att framförallt psykisk ohälsa bland unga har ökat, och att det sätter press på kommunen.

Kommunstyrelsen gav både socialnämnden och Västervik Miljö och Energi AB i uppdrag att redovisa vad man tänker vidta för åtgärder med anledning av de negativa prognoserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om