Alla som har någon form av fågelmatning kan vara med och räkna fåglar i helgen. Den startar på fredag och håller på till måndagen. Anledningen till att räkningen av vinterfåglar omfattar fyra dagar är att skolorna ska kunna delta. Intresset för att delta i det här arrangemanget ökar år från år.
I Västerviks kommun kom det in 155 rapporter förra året och den vanligaste fågeln var talgoxe, följd av blåmes och sidensvans. I år kan det bli en något omfördelad lista då sidensvans inte är lika förekommande som gråsiska och grönsiska.
Fågelräkningen går till på följande sätt: Räkna fåglarna som besöker matningen under en timme. Det högsta antalet sedda individer av en art ska registreras. Rapporter kan lämnas in fram till den sjätte februari.
"Glöm inte vattnet"
Bo Lewander, fågelskådare från Västervik, kommer att räkna de fåglar som besöker hans matning i trädgården. För att locka till sig så många arter som möjligt har han en varierad kost på baksidan av trädgården, intill en skyddande häck.
- Jag matar dem med hampfrö, äpple, riven talgboll, havregryn, skalade solrosfrön och nötter.
Han talar sig varm om att fåglarna ska få skalade solrosfrön.
- Annars kan den energi de får i sig gå åt till att skala själva fröet.
Ett annat tips som han ger för att locka till sig fler arter är att se till att det finns tillgång till vatten, när det är plusgrader ute.
- Fåglarna vill gärna dricka vatten och kunna ta sig ett bad även om vintern.
Vilka fågelarter hoppas du på att få se under vinterfågelräkningen?
- Jag har haft en rödhake i trädgården sedan den nionde januari. Den kommer jag att se. Annars hoppas jag att få hit en svarthätta och kanske en rödvingetrast. Det finns en rödvingetrast i området, men jag har inga bär i min trädgård så det kanske bara är en förhoppning.