Virusen ökar – smittskyddet vill att man vaccinerar sig

Spridningen av olika virus tar fart i samhället. I Västervik ligger patienter inne med covid-19, och nu uppmanar smittskyddsläkaren i regionen till att man vaccinerar sig.

Arsène Nzobandora är biträdande smittskyddsläkare och uppmanar nu till vaccination, både mot covid-19 och säsongsinfluensan.

Arsène Nzobandora är biträdande smittskyddsläkare och uppmanar nu till vaccination, både mot covid-19 och säsongsinfluensan.

Foto: Region Kalmar län/Stefan Hörberg, Rithuset

Västervik2022-12-11 18:11

Det är i ett pressmeddelande från Region Kalmar län som ställföreträdande smittskyddsläkare Arsène Nzobandora beskriver att antalet inlagda med covid-19 ökat i länet den senaste veckan.

Samtidigt har RS-viruset också lett till att barn behöver sjukhusvård. Tillsammans med en väntad ökning av säsongsinfluensan riskerar situationen att öka belastningen på sjukvården.

Det gör att Arsène Nzobandora nu rekommenderar alla som det berör att vaccinera sig. Det är nämligen färre som vaccinerat sig, jämfört med i fjol.

– Framförallt de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp eller har kontakt med riskgrupper bör vaccinera sig nu om de inte redan har gjort det. Vi kan se av statistiken att det är färre som vaccinerat sig i år än i fjol. Det är alltså hög tid och det finns lediga tider på hälsocentralerna, säger Arsène Nzobandora.

På Västerviks sjukhus hade man under torsdagen två barn inlagda på grund av RS-viruset. Men han understryker att det kan vara ändrat när vi frågar under fredagen. I länet är det ytterligare tre barn inlagda, fem totalt under torsdagen alltså.

När det kommer till covid-19 var det under fredagen en patient på Västerviks sjukhus som låg inne av den anledningen. Ytterligare 20 patienter vårdades i Kalmar.

Vaccination mot säsongsinfluensan är gratis för alla som fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp. Också för dem som är under 65 år finns det möjlighet att betala för en vaccination.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!