Till att börja med hyrde man in sig hos Smultronboda, men växte ur lokalerna och flyttade verksamheten till nuvarande fastighet i Loftahammar 2010. Innan åren i Smultronboda drev familjen Wadsten Eklunds Chark i Linköping under åtta år. Erfarenheten inom branschen är alltså lång.
– Jag har varit med från början, och lärt mig allt från grunden, säger Andreas Wadsten.
Närproducerat samarbete
I samband med flytten till Loftahammar blev det en nystart för företaget, säger Andreas.
– Det fanns ett stort intresse för närproducerat, och för hantverksmässiga tillverkningsmetoder. Precis vår inriktning.
Wadstens Chark tar råvarorna från Småland. Några av de närmaste gårdarna de har samarbete med är Håkans Glada Utegrisar och Bjursund.
– Vi tillverkar även charkuterier åt olika producenter, till exempel Totebo gård, Solliden och Håkans Glada Utegrisar.
Över hela Sverige
Wadstens charkuterier finns i flera butiker i Västerviks kommun, men det område man ökar mest inom är restaurang och hotell.
– Det är också där vi satsar på att växa. Vi finns redan nu över hela Sverige och är mycket stolta över att Grand Hotel i Stockholm serverar vår flatrökta Loftahammarsskinka.
Företaget har sex anställda och en årsomsättning på cirka sex miljoner kronor.
– Målsättningen för 2016 är att öka 20 procent, säger Mikael Bonnevier, ansvarig för försäljning och marknad.
– Inom en treårsperiod har vi för avsikt att öka omsättningen till tio miljoner. Eftersom Tommy är i pensionsåldern
och gärna vill trappa ner sker det även en omorganisation inom företaget, där Andreas tar över mer och mer av ansvaret.