Wiman vill ha ut fler av Hjalmarssons mejl

Inger Wiman har vänt sig till kammarrätten för att få ta del av mejl som gått till och från politikern Harald Hjalmarssons mejlbox.

Inger Wiman vill ta del av en del av Harald Hjalmarssons mejlväxlingar. Kommunen har sagt nej. Nu har hon vänt sig till kammarrätten.

Inger Wiman vill ta del av en del av Harald Hjalmarssons mejlväxlingar. Kommunen har sagt nej. Nu har hon vänt sig till kammarrätten.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2018-07-30 08:00

En stor del av de aktuella mejlen försökte Uppdrag Granskning få ut vid sin granskning av kommunen.

Inger Wiman har en bakgrund som S-politiker, och under en tid så ledde hon kommunens revision. Till oss säger hon att det är erfarenheterna från revisionen som gör att hon fortsätter att ta granska kommunen.

– Jag tycker att det är intressant att få ta del av de här uppgifterna.

Tidigare i somras sade kommunen nej till att lämna ut en stor del av de mejl som hon ville se. Det gjordes av två skäl: Dels var ett antal mejl raderade och dels var ett antal mejl privata och anses därför inte som kommunal handling.

Inger Wiman är kritisk till motiveringarna. Dels ifrågasätter hon om kommunens mejlkonton ska användas för privat kommunikation, dels anser hon att de mejl hon begärt ut borde ha hanterats som vanliga handlingar och arkiverats.

– Fram till den 28 augusti 2017 gällde en gammal dokumententhanteringsplan. Där gör man inte någon skillnad på e-post, säger hon, och menar att eftersom mejlen härstammar från innan den 28 augusti 2017 så borde de ha hanterats enligt den gamla planen.

Hon nämner en del av innehållet som hon fått ut. Där Hjalmarsson haft kontakt med en person i samband med ett företagsjubileum.

– Det är en jurist, och man undrar om de kontakterna kostat något, säger hon.

Personen i fråga är enligt Harald Hjalmarsson pensionär numera. När VT forskar så får vi fram uppgifter om att personen arbetat som kommunikationskonsult åt en känd byrå i Stockholm.

– Han har inte haft några uppdrag åt Västerviks kommun vad jag vet. Vi är släkt och han hör till en grupp personer som jag litar väldigt mycket på och gärna diskuterar frågor med, säger Harald Hjalmarsson.

I diarielistorna ser man ämnesraderna på de sekretessbelagda mejlen. En del av mejlen verkar vara privata angelägenheter, som släktforskning. I andra verkar man avhandla saker som har anknytning till Harald Hjalmarssons roll som politiker. Till exempel att de diskuterat svar på insändare i medierna.

– Det har hänt att jag testat saker för att se vad han säger, och ibland har han ställt frågor till mig. Jag hoppas att de flesta politiker har sådana här personer kring sig, säger Harald Hjalmarsson.

Han lägger till att när tjänstemännen sekretessbelagt vissa mejl i det här fallet så har de gjort egna bedömningar.

– De har inte frågat mig när det gäller de mejl som Wiman begärt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!