Den regeringstillsatta kommittén "Det demokratiska samtalet" har bland annat i uppdrag att öka människors motståndskraft och kunskap kring propaganda, desinformation och näthat. När kommittén kommer till Västervik i augusti så väntas en workshop som ska hållas på Västerviks Gymnasium där olika samhällsgrenar är inbjudna. Fokuset kommer att ligga på hur digitaliseringen påverkar samhället och demokratin.
En av initiativtagarna bakom workshoppen är demokratiberedningens ordförande Sverker Thorén (L) som ser positivt på att kommittén besöker Västervik:
– Grunderna för workshoppen skapades i dialog med Västerviks gymnasium i samband med EU-valet i år. Desinformation är ett hot mot demokratin.
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) har följande kommentar gällande kommunens cybersäkerhet:
– Det har skett en förändring under de senaste åren, framförallt bland det som kallas för fake news. Vi är på banan i kommunen tack vare vår utarbetade säkerhetspolicy, men vi kan alltid bli bättre.
Frågan om den digitala säkerheten är något som blir allt mer aktuell i takt med digitaliseringen av samhället. Så här ser Anna Bodjo (MP), som tidigare satt i kommunens demokratiberedning, på digitaliseringen:
– I dag finns det mer information i omlopp än vad som fanns förr. Tänker man på tiden före internet så fick de flesta sin kunskap via tidning eller tv. Dessa aktörer hade uppsatta regelverk och etiska riktlinjer. I dag kan vem som helst publicera nyheter och då ställer det större krav på alla att vara källkritiska.