Enligt en kartläggning från SVT har antalet sexannonser på internet ökat under de senaste åren. På 20 år har gatuprostitutionen mer än halverats – samtidigt som sexannonser ökat explosionsartat. Genom olika annonssidor på internet kan sexköpare, både anonymt och diskret, komma i kontakt med prostituerade.
– Det är väldigt lätt för unga att komma i kontakt med de här männen. När vi la upp annonsen hade vi hundratals kontakter och jag tänker att det finns många som kan använda det på väldigt destruktiva sätt, säger filmaren Ylva Johansson.
2012 träffades Ylva Johansson och Anna-My Novotny på Ölands dokumentärfilmskola. De blev nära vänner och en dag snubblade de över en notis i tidningen. En man hade dömts för sexköp, påföljden blev böter.
– Vi tänkte: Hur fan är det möjligt? Det är en jättelåg straffskala och de allra flesta får böter, samhällstjänst eller villkorlig dom. För mig är det helt sjukt att man kan få betala några tusen i böter efter att ha köpt sex, säger hon.
De två vännerna bestämde sig för att försöka ta reda på mer om de sexköpande männen. Vilka är de och varför? Ylva menar att det ofta varit fokus på de som säljer sex och inte lika mycket på männen. Det ville duon förändra och 2015 påbörjades dokumentärfilmen.
– Hela filmen bygger på att vi går in på internet och kollar på annonser om erotiska tjänster. Det ser ut ungefär som Blocket och man lägger ut vad man söker eller vad man erbjuder.
De två tjejerna skapade en annons och utgav sig för att sälja sexuella tjänster. De fick hundratals samtal och meddelanden.
– Vi skrev i annonsen att vi var 18 år. Men när de ringde sa vi att vi var 16 år. Ingen avböjde och de allra flesta blev bara mer intresserade då, nästan desperata.
I dokumentären fick man sedan följa hur Ylva och Anna-My träffar och pratar med de misstänkta sexköparna.
– Jag tror inte att det handlar om en sexuell drift som män har. Jag tänker att det handlar om makt, man vill kunna kontrollera någon. Särskilt när det är yngre människor, då blir det ännu mer makt.
Blev du någon gång rädd under arbetets gång?
– Det var någon som upptäckte att vi filmade och som ringde efteråt. Men rädd blev jag inte.
I dag finns dokumentärfilmen att se på SVT Play.
– Det var psykiskt påfrestande att få reda på den här världen. Men det känns jättebra att en så stor plattform vill ge plats för det här ämnet. Det är en väldigt äkta film och vi hoppas att den ska nå ut.