Yvonne hittade tillbaka till livet och fann kärleken

För nio år sedan drabbades Yvonne Östlund av en stroke. Hennes högra sida blev helt förlamad och hon placerades på ett äldreboende, där hennes medpatienter var mer än 30 år äldre än henne. Men Skutan blev hennes räddning. Nu lever hon ett helt vanligt liv där kärleken står i centrum.

Taktil massage förbättrar Yvonnes rörlighet. Foto: Ellinor Harrysson

Taktil massage förbättrar Yvonnes rörlighet. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-02-15 16:30

Det var år 2008 som Yvonnes liv förändrades totalt. Hon drabbades av en stroke som förlamade hennes högra sida av kroppen. Talet försvann, rörligheten i kroppen var begränsad.

- Då bodde jag på ett äldreboende och hade väldigt dåligt självförtroende. Jag kunde inte prata och jag ville inte göra någonting, säger hon.

Men för tre år sedan startade en förändring.

- Vi fick veta av en annan av våra gäster att Yvonne satt helt ensam på ett äldreboende i Västervik. Vi tog kontakt med henne och ville att hon skulle besöka oss, säger Inger Jakobsson, som arbetar på den dagliga verksamheten Skutan, som riktar sig till personer mellan 16-65 år som i vuxenålder har förvärvat en hjärnskada.

Till att börja med ville inte Yvonne börja på Skutan, men efter en del övertalning besökte hon den dagliga verksamheten två gånger per vecka.

- Efter ett tag tyckte jag att det var roligt och jag mötte fler människor i samma situation. Jag började till och med prata lite.

Hennes självförtroende växte mer och mer och till slut arrangerade hon en Ålandsresa för Skutan och RSMH:s deltagare. (Riksförbundet för socialt och mentalt handikappade)

- Det var på den resan som jag mötte Bosse.

Bosse som sex år tidigare hade blivit änkling, då hans fru gick bort i cancer hittade även han en ny kärlek i Yvonne.

Inget liv är omöjligt

Nu har Yvonne och Bosse flyttat ihop på halvtid. De kvällar och nätter han jobbar bor hon kvar på Korallen, där hon har sin lägenhet kvar.

Mycket av den träning som deltagarna på Skutan får göra inriktar sig på att hålla hjärnan igång.

- En sådan sak som att spela kort är viktigt för våra gäster. Det sker så mycket i hjärnan när man spelar. Man ska veta hur man håller korten, sedan ska man veta vems tur det är att spela ut korten, man ska också ha ordning på vilka kort som ska spelas ut, säger Inger Jakobsson.

Västervik är den enda kommunen i Kalmar län som har den typen av verksamhet. Andra kommuner i länet låter den här typen av hjärnskadade patienter vistas tillsammans med förståndshandikappade människor.

- Det är en så stor skillnad på de två grupperna. Har man förvärvat en hjärnskada är det en pusselbit som fattas. Den finns där någonstans. Personalens uppgift är att hitta den så att människorna blir bättre. Förståndshandikappade har i vissa fall aldrig med sig några pusselbitar, där får personalen lägga pusslet åt deltagarna.

Massage och träning

Andra aktiviteter är att personalen ger taktil massage, träning, datautbildning och bussresor allt för att träna upp kroppen och minnet.

Yvonnes resa är ett bevis på att det aldrig är försent att lyckas och att man aldrig ska ge upp.

-Först när Yvonne kom till oss var det en skygg liten dam som inte pratade. Nu är hon en rörlig glad kvinna sitter med oss och skrattar full av självförtroende.

- Man behöver inte känna sig ensam och övergiven. Det finns hjälp att få. Men tyvärr finns det människor som sitter ensamma på äldreboende utan kontakt med andra, säger Yvonne Östlund.

För att bli beviljad en plats på daglig verksamhet måste det till ett beslut av en biståndshandläggare i Västerviks kommun.

- Inget liv är omöjligt, säger Inger Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om