I höstas fick Asif Rahimi avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige. Allt kändes hopplöst och vid årsskiftet packade han väskan och förberedde sig för att åka till Paris.

Men plötsligt förändrades allt.

Den 28 december tog Migrationsverket beslut om att han skulle få stanna i Sverige. Beskedet nådde honom den 3 januari. Asif hade hunnit åka till en kompis i Göteborg för att därifrån resa vidare till Paris.

Artikelbild

| Asif Rahimi studerar introduktionsprogrammet på Västerviks gymnasium. Han är intresserad av elektronik och programmering och funderar på vad han ska studera till hösten.

– Det var min gamla lärare, som hjälper mig, som ringde. Jag kände mig väldigt glad, det var jätteskönt.

Asif Rahimi hade ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

– Det krävs att man kom till Sverige innan den 24 november 2015. Jag kom till Malmö den 22, men jag hade inga bevis för det. Min vän som kom samtidigt fick avslag, så jag trodde att jag också skulle få det.

Än så länge har Asif varken id-kort eller bankkonto. Han har heller ingen egen bostad utan sover hos kompisar.

– När jag fick besked om att jag inte fick stanna började jag bo hos kompisar, säger han och berättar att han hade lite pengar sparade så att han kunde köpa vinterkläder och mat.

En väska med det nödvändigaste är alltid med. Veckorna tillbringar han i skolan.

Vad hoppas du på inför framtiden?

– Nu tänker jag bara på skolan och bostad. Jag försöker ta reda på vad jag ska plugga sen. Jag är intresserad av elektricitet och programmering, men det finns inget sådant program på Komvux i Västervik, säger han och berättar att han undersöker utbildningar på andra håll i Sverige.