Besked om höghuset kommer att dröja

Under måndagens kommunstyrelsesammanträde fick en punkt vänta på beslut, den om förhandsbesked om ett nytt höghus i centrala Västervik.

En volymstudie av hur ett högt hus skulle kunna se ut på platsen.

En volymstudie av hur ett högt hus skulle kunna se ut på platsen.

Foto: Västerviks kommun

Västervik2018-11-15 21:00

Länsförsäkringar vill bygga ett höghus i Västervik, närmare bestämt i kvarteret Lejonet, i hörnet av Kvarngatan och Rådhusgatan. I huset vill man bland annat ha bostäder och kontor. Problemet är att man vill bygga högt, tio våningar är inritade i förslaget. Den omgivande bebyggelsen är märkbart lägre.

Samhällsbyggnadsenheten i Västerviks kommun skriver bland annat i underlaget att den gällande stadsplanen medger hus om tre våningar, med en maxhöjd på elva meter. Man konstaterar att kvarteret är en viktigt del av Västerviks stad och den historiska utvecklingen. Vidare skriver man att man utifrån analysen Stadens höjder att ett femvåningshus i samma höjd som det vita höga huset på Storgatan 25 komma att fungera.

Kommunen vill söka ett så kallat planeringsbesked hos länsstyrelsen. Enkelt uttryckt handlar det om att få ett preliminärt besked om länsstyrelsen inställning, innan man lägger ner allt för mycket krut på att planera för det.

Man vill ha besked bland annat om hur länsstyrelsen ställer sig till byggplanerna och hur många våningar som länsstyrelsen kan tänkta sig på platsen.

Men nu dröjer det till nästa sammanträde innan man skickar in frågorna. Harald Hjalmarsson (M) säger att allt inte var riktigt klart inför förfrågan om förhandsbesked när vi når honom på telefon. Dan Nilsson var under presskonferensen inne på samma linje.

– Man måste väga olika saker mot varandra och vi måste föra dialog med varandra, det finns olika perspektiv att väga in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!