Därför försvann radiokanalerna

Den senaste veckan har många Västerviksbor varit upprörda och undrat varför de kommersiella radiokanalerna inte gått att lyssna på. Anledningen är ett utökat nät och frekvensbyte av radiokanalerna.

7 augusti 2018 22:00

Från och med den 1 augusti har hela Sverige kunnat lyssna på kommersiella radiosändningar. Det efter att en omreglering skett där de tidigare cirka hundra lokala kanalerna delats upp till tre nationella nät och 35 regionala och lokala kanaler.

– I och med det har det också blivit frekvensbyte på några av kanalerna, säger Maja Thomhave på radioföretaget Bauer Media.

Det var under hösten som de nationella näten auktionerades ut. Bauer Media, som bland annat äger radiostationen Mix Megapol, lyckades buda hem nätet med bäst täckning och störst räckvidd. De kommer dessutom få behålla i stort sett samma frekvens för Mix Megapol som tidigare, säger Maja Thomhave.

De två andra näten köptes av RBS Broadcasting, som äger NRJ och Kiloherz AB som har Rix FM i sitt stall. Alltså är det de tre stora radiokanalerna som kommer kunna sända nationellt.

Myndigheten för press, radio och tv, som utlyste de nya radiotillstånden, skriver på sin hemsida att frekvensbytet kan leda till att det kan bli tyst i radion på den frekvens där man är van att lyssna. Tillståndinnehavarna har tre månader på sig, från den 1 augusti, att få igång sändningarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Westergård

Ämnen du kan följa