De planterade ett träd för barnen

På lördagen arrangerades Barnens dag på Gamleby Kulturhus. Det bjöds på kulturyttringar av olika slag – och så planterades ett träd.

1 juni 2019 17:30

Skaparverkstaden var öppen och det arrangerades konstutställning med bilder som barnen och ungdomarna som besökt kulturhuset under vintern och våren skapat.

Trädet som planterades bakom det gamla tingshuset var ett krusbärsträd som redan var fullt av små gröna bär. Men det var inte vilket krusbärsträd som helst, utan ett "Barnens träd".

Initiativtagaren heter Jonas Paulman, och sedan 2010 cyklar han runt i södra Sverige för att vara med och plantera de här träden, som kallas Barnens träd.

Syftet är att sätta ljus på FN:s barnkonvention som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar. Trädet blir en symbol för alla barns rätt till en värdig barndom.

– Jag växte själv upp i ett fosterhem där jag inte behandlades väl, säger Jonas Paulman som gjort detta, att uppmärksamma barnkonventionen, till sin livsuppgift.

Hittills har han cyklat 1 900 mil för ändamålet. Och det är faktiskt inte första gången han besöker Tjust.

– Det här blir det fjärde trädet som planteras i Västerviks kommun, berättar han.

I mitten av juli kommer han tillbaka igen när ytterligare ett träd ska i jorden.

– Då blir det i anslutning till Gamleby folkpark.

Jonas har även cyklat, sprungit och paddlat för andra goda saker genom åren. Bland annat för SOS Barnbyar och mot mobbing.

Han förklarar att han själv blir stärkt av att hjälpa och göra gott.

Totalt har han planterat 282 träd i Sverige. Och fler ska det alltså bli.

– När jag blir gammal får jag väl ge mig ut med rollatorn, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz