Det är de två Rotaryklubbarna Västerviks Rotaryklubb, och Rotary Arkipelag i Västervik som med gemensamma ansträngningar under förra året lyckades samla in 117 000 kronor till två projekt. Det gjorde man genom att anordna Tomteparaden i Västervik, men även genom att skaffa sponsorer och gåvor till flera lotterier. Det berättade Sven Oskarsson, som varit projektansvarig för insamlingen. Han tilldelades Rotarys högsta utmärkelse under måndagen för bedriften.

– Jag är väldigt överraskad över hur positivt vi har blivit bemötta, berättade han bland annat.

60 000 kronor har man skickat till Kenya och de pengarna ska gå till fyra dricksvattenbrunnar, varav två redan är klara. Runt 500 personer räknar man med ska få tillgång till rent vatten tack vare klubbarnas generösa bidrag.

Artikelbild

| Greklandsresan fick 57 000 kronor av de två Rotaryklubbarna i Västervik. Från vänster: Jan-Inge Gustafsson, "Tackis", Anna Grandalen och Bernt Falk.

På lokal nivå är det äldreomsorgen och mer specifikt Greklandsresan som får 57 000 kronor till sin verksamhet. Det är pengar som oavkortat ska gå till att subventionera resan, så att pensionärer som annars kanske inte haft råd, nu får en chans att hänga med. Det berättar Demitrios ”Tackis” Saphekidis och Jan-Inge Gustafsson som under flera år varit med och arrangerat resan.

– Det är inte alla som har den ekonomin som tillåter resan. På det här sättet kan de få en chans att åka med, sade Jan-Inge Gustafsson.

Årets resa blir den sjätte i ordningen. Det innebär i sin tur att snart 120 pensionärer i kommunens äldreomsorg kunnat åka med på resan.