De skapar med surfplattan i skolan

I sommar blir det en ny läroplan för förskolan. Bland annat ska barnens digitala kompetens stärkas. På förskolan Kräftan har man sedan några år tillbaka arbetat aktivt med digitala verktyg i lärandet.

Kasper Svanstein, 4 år, och Saga Calmunger Nyhlén, snart 5 år, skapar en saga tillsammans på en surfplatta. Förskollärare Jessica Lindblad stöttar.

Kasper Svanstein, 4 år, och Saga Calmunger Nyhlén, snart 5 år, skapar en saga tillsammans på en surfplatta. Förskollärare Jessica Lindblad stöttar.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-11-17 11:00

Förskolan Kräftan ligger i norra delen av Västervik. Här finns plats för 60 barn i åldrarna ett till fem år fördelat på två avdelningar. På avdelningen Bläckfisken arbetar Jessica Lindblad som förskollärare och hon har även uppdraget som IKT-inspiratör (IKT står för informations- och kommunikationsteknik).

– Vi har haft surfplattor här på förskolan sedan 2014. I dagsläget har vi totalt åtta stycken. Syftet från början har varit att barnen ska vara producenter, inte konsumenter.

Det betyder alltså att när barnen arbetar med den digitala tekniken handlar det om att skapa eget material i en lärandesituation.

– När vi är ute i skogen, till exempel, och upplever olika saker har vi med surfplattan som vi kan ta bilder med och filma. Sedan, när vi är tillbaka projicerar vi upp det i storbild och reflekterar kring det vi har sett.

Andra exempel på aktiviteter där surfplattor används är när barnen berättar om sina självporträtt och skapar egna berättelser.

– Vi gör QR-koder till en del av det som barnen skapat. Då kan även föräldrarna ta del av vad barnen gjort här på förskolan.

Förra veckan var det nätverksträff för förskolans IKT-inspiratörer i Västerviks kommun.

– Det var den första träffen. Vi inventerar hur det ser ut med digital kompetens på förskolorna och funderar på hur vi ska utveckla arbetet. Det blir en ökad tyngd på det digitala i och med den nya läroplanen.

Jessica Lindblad, förskollärare med fokus på digital kompetens.
Jessica Lindblad, förskollärare med fokus på digital kompetens.
Ny läroplan i förskolan

Nya läroplanen, Lpfö 18, träder i kraft 1 juli 2019.

Det är flera förändringar i läroplanen. Under rubriken kommunikation och skapande står bland annat: "Utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information."

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!