De vill bygga höghus – i centrum

När Länsförsäkringar bygger nytt kontor vill man bygga på höjden – tio våningar.

Det är på den här tomten i hörnet Kvarngatan-Rådhusgatan som Länsförsäkringar vill bygga.

Det är på den här tomten i hörnet Kvarngatan-Rådhusgatan som Länsförsäkringar vill bygga.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-11-09 18:00

För något år sedan offentliggjorde Länsförsäkringar sina planer. Man vill flytta från de nuvarande lokalerna på Storgatan, och bygga nytt på en fastighet i hörnet Rådhusgatan – Kvarngatan. Skälen till flytten är att få mer ändamålsenliga lokaler för både kunder och anställda, men enligt vd Anna Blom finns det ytterligare fördelar:

– Man kan egentligen inte ha ett bättre läge i Västervik än vad vi har i dag, men det finns andra som skulle ha större nytta av det än vi.

Till det kommer ett symboliskt värde:

– Vi vill visa att vi är långsiktiga och tror på Västervik.

Anna Blom säger att Rådhusgatan och Kvarngatan i dag, trots att de ligger bara ett stenkast från Stora torget, uppfattas som lite av bakgator. Länsförsäkringars hus skulle utvidga det man upplever som Västerviks centrum. En del av bottenplanet skulle kunna upplåtas för andra verksamheter – som ett kafé.

– Bank- och försäkringsverksamheten kan vara någon våning upp. Dessutom vet vi att det i dag råder brist på hyreslägenheter. Vi tror att vi kan göra samhällsnytta om vi lägger till några våningsplan med lägenheter.

I planerna skulle ett våningsplan ligga delvis under jord, ett entréplan, därefter fyra kontorsplan och fyra våningar för bostäder.

Ett problem är att den omgivande bebyggelsen är betydligt lägre. Den gällande detaljplanen talar om en maxhöjd på tre våningar, eller elva meter. Därför vill Länsförsäkringar få ett besked om planerna är realistiska.

På måndag ska kommunstyrelsen ta ställning till om man ska söka ett planeringsbesked hos länsstyrelsen. Man ska be länsstyrelsen om en bedömning bland annat om maximal byggnadshöjd, och hur man tror att de kulturhistoriska värden som finns i området kan påverkas.

En volymstudie av hur ett högt hus skulle kunna se ut på platsen.
En volymstudie av hur ett högt hus skulle kunna se ut på platsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!